Składniki:
- 70 dag wątróbek drobiowych
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 4 jajka na twardo
- 2–3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- tymianek
- sól, pieprz
Dodatki:
- 16 krakersów
- gałązka koperku
- kawałki papryki
- kapary
- po pół czerwonej i żółtej papryki
Przygotowanie:
- Wątróbki opłucz, przekrój na pół. Paprykę umyj, oczyść z pestek, pokrój w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obierz i posiekaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Włóż wątróbki, cebulę oraz czosnek i obsmażaj przez 3 minuty, mieszając. Dodaj paprykę i smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego, obranego ze skórki pomidora. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.
- Po ostudzeniu zmiksuj z miękkim masłem i posiekanymi jajkami na twardo. Posmaruj pastą krakersy i złóż po cztery w wieżyczki. Udekoruj kaparami, paseczkami papryki i koperkiem.