Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12 jajek
- 8 plasterków boczku
- 4 małe pomidory
- 4 łyżki płynnej śmietany kremówki 30 proc. tł.
- 10 czarnych oliwek
- 5 dag fety
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Boczek ułóż na blasze i upiecz na rumiano. Możesz też usmażyć go na suchej patelni. Jajka ubij ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Pomidory opłucz, przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, posyp pomidorami i smaż mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Przełóż na talerze, obłóż boczkiem i posyp szczypiorkiem, pokrojonymi oliwkami i fetą. Podawaj z pieczywem.