Składniki:
- 4 żółtka jaj- po pół szklanki białego wytrawnego wina i wody
- 12 dag stopionego masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. W rondelku zagotuj wino z wodą, zestaw z ognia. Płyn dopraw do smaku solą, pieprzem (najlepiej białym) i ewentualnie gałką muszkatołową (cukrem), ostudź.
2. Żółtka wlej do drugiego rondelka, wstaw do większego garnka z gorącą wodą. Dodaj przestudzony płyn, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj do temp. ok. 70 st. C.
3. Stopione masło dodawaj stopniowo do podgrzewanej masy żółtkowej, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć i bieleć. Dopraw go do smaku.
2. Żółtka wlej do drugiego rondelka, wstaw do większego garnka z gorącą wodą. Dodaj przestudzony płyn, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj do temp. ok. 70 st. C.
3. Stopione masło dodawaj stopniowo do podgrzewanej masy żółtkowej, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć i bieleć. Dopraw go do smaku.