Składniki:
- 4 kromki czerstwego chleba
- 4 plastry szynki
- 4 łyżki posiekanego szpinaku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 małe jajka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu winnego
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Chleb natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Zrumień z jednej strony na oliwie, odwróć. Na rumianej stronie ułóż plastry szynki i przykryj szpinakiem. Posyp solą, pieprzem i parmezanem. Smaż, aż spód się zarumieni, a parmezan roztopi.
- Zagotuj 1 litr wrzątku z octem. Jajka wbij kolejno na talerz i ostrożnie wlej do wrzątku. Gotuj 5 min, nadając białku owalny kształt. Jajka wyjmij, ułóż na grzankach. Posyp solą i papryką. Udekoruj połówkami pomidorków.