Składniki:
Pesto:
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag startego parmezanu
- 100 ml oliwy
- 4 kromki bułki paryskiej
- 5 łyżek bulionu warzywnego
- sok z dużej cytryny
- 3–4 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej natki i koperku
- sól
- pieprz
Oraz:
- wiejskie pieczywo pełnoziarniste
- piórka koperku
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Z bułki odkrój skórkę, namocz w bulionie.
- Orzechy upraż na patelni, ostudź. Łyżkę odłóż, resztę zmiksuj z czosnkiem, namoczoną bułką, startym serem, sokiem z cytryny, posiekaną natką i koperkiem. Pod koniec miksowania wlej oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
- Chleb pokrój na 6 kromek, opiecz w piekarniku. Wyjmij i posmaruj pesto. Udekoruj orzechami, koperkiem i cząstkami pomidorków koktajlowych.