Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- czerwone twarde jabłko
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka musztardy
- 10 dag sera mozzarella
- pęczek świeżej mięty
- 3–4 listki sałaty frisée
- 2–3 pędy szczypiorku
- cytryna
- 40 ml likieru kokosowego
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Przetnij jabłka na pół, usuń gniazdo z pestkami, pokrój na 6 plastrów, zamarynuj (20 minut) w oliwie, soli i pieprzu do smaku. Na patelni grillowej rozgrzej małą ilość oliwy i usmaż jabłko na rumiano.
- W misce wymieszaj posiekane listki mięty, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i szczyptę pieprzu. Małym strumieniem wlej oliwę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj likier kokosowy i jeszcze raz wymieszaj.
- Na dwóch talerzach ułóż po 3 plastry grillowanego jabłka, przełóż plastrami sera mozzarella. Sałatę frisée przewiąż pędami szczypiorku, polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami mięty i podawaj.