Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 twarde duże gruszki
- 25 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 10 dag rokpola
- 2–3 suszone śliwki kalifornijskie
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki winiaku
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- oregano
- mielona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbki umyj, oczyść z błonek i obtocz w mące. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbkę i smaż razem 5 minut. Skrop winiakiem. Oprósz solą, pieprzem, oregano i mieloną papryką. Po ostudzeniu wątróbkę pokrój na niewielkie kawałki.
- Śliwki drobno posiekaj i wymieszaj z rokpolem pokruszonym lub startym na tarce o grubych oczkach.
- Gruszki umyj i osusz. Z każdej zetnij grubszy podłużny plasterek tak, aby ogonek pozostał. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami. Skrop środki sokiem z cytryny. Następnie napełnij nadzieniem.
- Na wierzchu połóż wiórki masła. Tak przygotowane gruszki ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut.