Składniki:
- 8 podłużnych pomidorów
- 30 dag twarogu
- 20 dag fety
- 4 łyżki śmietany
- cebula dymka
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Z ryżem:
- 8 podłużnych pomidorów
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 20 dag wędzonego kurczaka
- 3–4 łyżki śmietany
- cebula dymka
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wierzchy pomidorów (od strony ogonków) zetnij. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami, pozostawiając dość grube ścianki. Pestki odrzuć.
- Miąższ pomidorów posiekaj i utrzyj z serami. Dodaj śmietanę, posiekaną dymkę, posiekane oliwki (część pokrój w plasterki i zostaw do dekoracji) oraz zioła. Dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
- Napełnij pastą pomidory, udekoruj plasterkami oliwek i podawaj.
Z ryżem
- Ryż wymieszaj z pokrojonym drobno kurczakiem, dodaj śmietanę, posiekaną dymkę i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wydrążone pomidory napełnij przygotowanym farszem. Rzodkiewki umyj i pokrój na połówki. Ułóż na wierzchu farszu.