Dynia
Jej smak i walory zdrowotne ceniły nasze babcie. Później dynia została nieco zapomniana. A szkoda, bo ma wiele zalet. Warto więc odkryć ją ponownie.
Dla zdrowia
Potrawy z dyni regulują poziom cukru we krwi. Ułatwiają też usuwanie śluzu z dróg oddechowych oraz chronią nas przed szkodliwym wpływem środowiska.
Dla urody
Zawarte w dyni duże ilości beta-karotenu korzystnie wpływają na stan i wygląd skóry. Ugotowaną można zmiksować z odrobiną mielonego cynamonu i robić z niej okłady na twarz i skórę całego ciała. Mają działanie wzmacniające.
Ciekawostka
Uprawy dyni mogą wspomagać oczyszczanie gleby skażonej groźnymi dla zdrowia związkami chemicznymi. Kiedy owoce już dojrzeją i wchłoną szkodliwe substancje, ścina się je, kompostuje albo pali.
Błyskawiczna zapiekanka
Dynię można dodawać do zapiekanek z mięsem albo zestawiać z innymi warzywami o intensywnym smaku.
Składniki: 60 dag miąższu dyni, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100 ml śmietany, 1 łyżka startego parmezanu, 5 dag żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, twardy miąższ zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę pokroić w krążki, zeszklić na łyżce masła, przestudzić, wymieszać ze startą dynią, żaroodporne naczynie nasmarować masłem, przełożyć dynię, śmietanę wymieszać z parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, masą zalać warzywa, posypać startym serem, piec około 30 min w 180°C.
Rada. Żółty ser można wymieszać z kromką pokruszonego chleba.
Aromatyczzna zupa
Zupa-krem z dyni równie dobrze smakuje na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Składniki: 1 kg miąższu dyni, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, kostka rosołowa, sól, cukier, estragon, łyżka masła, ocet balsamiczny, śmietanka, pestki dyni do posypania
Miąższ dyni pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, dynię i warzywa zalać zimną wodą (ok. 2 l), zagotować, dodać kostkę rosołową i sól, gotować, aż warzywa będą miękkie, przestudzić, zmiksować, podgrzać, doprawić solą, cukrem i estragonem, dodać masło, rozlać do talerzy, polać octem i śmietanką, posypać pestkami.
Rada. Zupę można podać z minigrzaneczkami.
Świetne do pogryzania
Pestki dyni są smaczne i wartościowe. Zawierają dużo cynku, który doskonale wpływa m.in. na stan skóry. Dzieciaki uwielbiają je, podprażone na suchej patelni. I bardzo dobrze, bo pestki skutecznie walczą z pasożytami przewodu pokarmowego.
Bułeczki śniadaniowe
Połączenie dyni z mąką kukurydzianą dodaje wypiekom pięknego koloru i ciekawego smaku.
Składniki: 50 dag mąki kukurydzianej, 15 dag dyni, 3 jajka, 200 ml mleka, po 5 dag drożdży i masła, 5 łyżek cukru, sól, kasza kukurydziana
Miąższ dyni pokroić w kostkę, zalać wodą, ugotować, odcedzić, ciepły zmiksować, wymieszać z masłem, ostudzić, drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia, rozczyn wlać do mąki, dodać jajka, sól, pozostały cukier i dynię, wyrobić jednolite, zwarte ciasto, odstawić do wyrośnięcia, dzielić na małe kawałki, z każdego formować kulkę, obtoczyć w kaszy kukurydzianej, ponacinać nożem, ułożyć na blasze, wyrośnięte piec ok. 20 min w 2000C.
Rada. Połowę mąki kukurydzianej można zastąpić pszenną.
Faszerowana z pomysłem
W połączeniu z mięsem stworzy pożywną potrawę.
Składniki: pół niedużej dyni, cebula, olej, 60 dag mielonej wołowiny, szklanka ugotowanego ryżu, 2 jajka, sól, pieprz, mielony imbir, kawałek żółtego sera
Dynię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami, cebulę posiekać, zeszklić na oleju, ostudzić, dodać do mięsa, wymieszać z ryżem, jajkami i serem, przyprawić, farszem napełnić dynię, skropić olejem, piec ok. 1,5 godz. w 180°C, kroić na cząstki.
Rada. Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Nadziewana na przyjęcie
Małe dynie są bardzo dekoracyjne. Napełnione smakowitym farszem i upieczone można podać jako ciepłe danie.
Składniki: 6 miniaturowych dyń, 30 dag miąższu dyni, 2 łyżki orzeszków pinii, 4 łyżki oliwek czarnych lub zielonych, 10 dag sera pleśniowego, np. lazur, garść rukoli, sól, pieprz, 150 ml śmietany, 1 łyżka parmezanu, olej
Dynie dokładnie umyć, wytrzeć, z każdej odkroić górną część z ogonkiem (tzw. czapeczkę), wydrążyć miąższ z pestkami, wnętrze oprószyć solą i pieprzem, miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę, orzeszki chwilę podprażyć na suchej patelni, oliwki i rukolę posiekać, kostkę z dyni wymieszać z oliwkami, podprażonymi orzeszkami i pokruszonym serem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, farszem napełniać dynie, śmietanę rozmieszać z parmezanem, przyprawić solą i pieprzem, 2–3 łyżkami polać farsz w każdej dyni, dynie przykryć czapeczkami, skropić olejem, piec mniej więcej godzinę w temp. 180°C, podawać gorące.
Rada. Do farszu można też dodać posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę.
Renata Rowicka