Składniki:
Sałatka z ośmiorniczkami:
- 8 parówek
- 2 granulowane serki wiejskie
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 pomidor
- łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sałatka z „muchomorkami”:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 granulowane serki wiejskie
- 1 ogórek sałatkowy
- 3 średnie pomidory
- łyżeczka musztardy miodowej
- łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ośmiorniczki:
- Parówki obierz z osłonek, cztery pokrój w drobną kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę. Pomidora również pokrój w drobną kostkę.
- Pozostawione w całości parówki ponacinaj wzdłuż. W ten sposób utworzą się „nogi ośmiornicy” (patrz na zdjęciu).
- Serek wymieszaj z musztardą, koperkiem, pokrojonymi parówkami, ogórkiem i pomidorem. Dopraw solą i pieprzem, ułóż na talerzykach. Na wierzchu każdej porcji „posadź” ośmiorniczkę.
Muchomorki:
- Przyrządź sałatkę z twarożku i warzyw (z jednym pomidorem) jak w wersji z ośmiorniczką. Rozłóż na czterech talerzykach.
- Jajka obierz ze skorupek, pościnaj czubki z obu stron, żeby stabilnie stały i utrzymały pomidorowe kapelusze.
- Pozstałe dwa pomidory umyj, osusz i przekrój na połówki. Na każdej porcji sałatki ustaw jajko, na wierzch połóż połówkę pomidora. Z majonezu zrób na nim kropki.