Dwie sałatki z twarożku - przepisy

Z ogórka można wykroić ludziki UFO, z rzodkiewki - biedronki. To świetny pomysł na rodzinne śniadanie!
/ 02.02.2013 05:03
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Sałatka z ośmiorniczkami:

  • 8 parówek
  • 2 granulowane serki wiejskie
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 pomidor
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sałatka z „muchomorkami”:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 granulowane serki wiejskie
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 3 średnie pomidory
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Ośmiorniczki:

  1. Parówki obierz z osłonek, cztery pokrój w drobną kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę. Pomidora również pokrój w drobną kostkę.
  2. Pozostawione w całości parówki ponacinaj wzdłuż. W ten sposób utworzą się „nogi ośmiornicy” (patrz na zdjęciu).
  3. Serek wymieszaj z musztardą, koperkiem, pokrojonymi parówkami, ogórkiem i pomidorem. Dopraw solą i pieprzem, ułóż na talerzykach. Na wierzchu każdej porcji „posadź” ośmiorniczkę.

Muchomorki:

  1. Przyrządź sałatkę z twarożku i warzyw (z jednym pomidorem) jak w wersji z ośmiorniczką. Rozłóż na czterech talerzykach.
  2. Jajka obierz ze skorupek, pościnaj czubki z obu stron, żeby stabilnie stały i utrzymały pomidorowe kapelusze.
  3. Pozstałe dwa pomidory umyj, osusz i przekrój na połówki. Na każdej porcji sałatki ustaw jajko, na wierzch połóż połówkę pomidora. Z majonezu zrób na nim kropki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA