Croissant wywodzi się z Austrii a jego oryginalna nazw to Türkenkipferl (niestrawna prawda?), co po nie niemiecku znaczy turecki rogalik.
Jedna z legend głosi, że rogalik ten powstał wkrótce po zwycięskiej bitwie z Turkami pod Wiedniem w 1683 r. Polski dyplomata, szpieg i założyciel pierwszej w Wiedniu i jednej z pierwszych kawiarni w Europie - Pod Błękitną Butelką, Jerzy Franciszek Kulczycki, namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać ciasteczka w kształcie półksiężyca, na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami.
Miał on podawać je gościom swojego lokalu do kawy z mlekiem lub z miodem.
Skąd nazwa croissant? Popularny rogalik przybył do Francji dopiero 100 lat później. Przywiozła go z Wiednia austriacka żona Ludwika XVI, Maria Antonina. W Francji nazwano je lune croissante.
Croissant i Kipferl różniły się ciastem z jakiego je robiono i kształtem - croissant miał rogi skierowane w lewą stronę, a Kipferl - tak jak turecki półksiężyc - w prawo.