Składniki:
Składniki ciasta:
- mąka pszenna 0,5 kg
- drożdże świeże 10 g
- woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) – ok. 0,5 l - ilość zależy od chłonności mąki
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mąka do podsypywania
- masło do okraszenia po upieczeniu 100 g
Składniki farszu:
- mozarella 200 g
- bryndza 100 g
- feta 100 g
- jajka 5 szt.
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp. ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jednym jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku. Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1cm. Na każdym placku kłaść ser, zlepić boki ciasta tak, żeby uzyskać rodzaj łódeczki z serem w środku.
- W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Odstawić w ciepło na 15 minut.
- Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż chaczapuri nabiorą złotego koloru (ok. 20 minut), wyjąć wbić jajko do środka i ponownie wstawić do pieca, aż białko jajka się zetnie.
- Po wyjęciu z pieca położyć na jajku kawałek masła.