Składniki:
Farsz:
- 4 cebule czosnkowe
- marchew
- 2 czubate łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera żółtego
- 4 łyżki posiekanej natki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
- Pokrojoną w plasterki cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchew smaż na maśle 10 min. Dodaj posiekany czosnek, przypraw, duś 3 min, ostudź. Wymieszaj z serem i natką.
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj, częścią wylep foremki o średnicy 10 cm. Nałóż farsz, przykryj resztą ciasta. Dociśnij brzegi, nakłuj, piecz 30 min w temp. 220 st. C.