Sos Worcestershire - czym go zastąpić? 5 najlepszych zamienników + domowy przepis na sos Worcestershire
Czym zastąpić sos Worcestershire? Ten angielski klasyk ma charakterystyczny, korzenny smak, a jego receptura znana jest od blisko 100 lat. Nie jest jednak niezastąpiony. Najlepsze zamienniki sosu Worcestershire to: ocet balsamiczny, ciemny sos sojowy, sos BBQ lub sos rybny. Sos Worcestershire można przygotować też w domu z prostszych składników.

- Anna Urbańska
Sos Worcestershire ma smak niepowtarzalny, ale w większości potraw można go zastąpić bez większej szkody dla potrawy. Ciężko odtworzyć jego smak w 100% za pomocą zamienników, ale to częściowo możliwe. Poznaj bardziej popularne kuchenne zamienniki sosu Worcestershire i przepis na domowy sos worcester, który wykorzystuje składniki, które pewnie masz już w domu.
Spis treści:
- Co to jest sos Worcestershire?
- Czym zastąpić sos Worcestershire? Zamienniki
- Przepis na domowy sos a la Worcestershire
Co to jest sos Worcestershire?
Sos Worcestershire to płynny sos o wyjątkowym, korzennym, słodko-kwaśnym smaku, produkowany przez firmę Lea&Perrins w angielskim mieście Worcester. Oryginalna receptura została stworzona w latach 30. XIX w w Anglii.
Sos Worcestershire przygotowywany jest z ponad 25 składników. Podstawą jest ocet słodowy wytwarzany z jęczmienia, melasa, cukier i sól. Poza tym, w składzie sosu powinny znaleźć się: sardele (anchois), cebula, szalotka, czosnek, imbir, seler, asafetida, ekstrakt z tamaryndowca, sok z cytryny i całe mnóstwo przypraw, m.in. gałka muszkatołowa i liście laurowe.
Sos worcester najczęściej dodaje się do dań na ciepło, przede wszystkim tych z wołowiny. Można zrobić z niego marynatę do mięs z grilla, lub roślinnych zamienników mięsa. To również jedna ze składowych słynnego drinka Krwawa Mary czy oryginalnego sosu do sałatki Cezar.

Czym zastąpić sos Worcestershire? Zamienniki
Sos Worcestershire zastąpić jest niezwykle trudno. Na rynku nie ma jednego gotowego produktu, który byłby w stanie wiernie podrobić jego smak. Najlepiej wypadają domowe mieszanki z różnych składników. Jeśli mimo wszystko nie chcesz kupować sosu Worcestershire, ani tworzyć go z pełnego przepisu, zastosuj któryś z zamienników. W daniach z sosem worcester zamienniki powinny nadawać smaku słono-kwaśno-słodkiego.
Sos Worcestershire można zastąpić np. poprzez:
- ocet balsamiczny - też jest słodki i kwaśny, ale dodaj go do potrawy mniej, niż sosu Worcestershire;
- ciemny sos sojowy lub sosem sojowym z dodatkiem miodu lub cukru - ma intensywny smak umami, tak, jak sos worcester, najbardziej zbliżony smak ma sos sojowy ciemny, gęstszy i bardziej intensywny niż popularny jasny sos sojowy;
- sos ostrygowy lub sos rybny - ma głęboki i słony smak, który w niektórych potrawach sprawdzi się jako zamiennik sosu Worcestershire, w którym oryginalnie występuje też suszony dorsz;
- sos BBQ (barbacue) - wiele sosów BBQ ma składniki podobne do sosu Worcestershire. Też znajduje się w nich szalotka, coś słodkiego i korzenne przyprawy. Sos barbecue może być wiernym zamiennikiem sosu Worcestershire np. w marynatach do mięs;
- przyprawę maggi - bazuje na smaku umami i w pewien sposób przypomina sos Worcestershire, ale nie jest tak głęboka i zróżnicowana.
Najlepszy efekt w podmianie sosu worcester na inne składniki uzyskasz, gdy połączysz kilka wymienionych substytutów. Każdy z nich ma inną cechę wspólną ze słynnym angielskim sosem.
Do potrawy, w której sos Wercestershire zastępujesz zamiennikami, warto dodać dodatkowe przyprawy (nawet, jeśli nie mówi o nich przepis): cebulę szalotkę, imbir, gałkę muszkatołową, suszony czosnek, anchovies (sardele), tamaryndowiec lub sos na bazie tamaryndowca, gorczycę, pieprz, mielone goździki, cynamon, liść laurowy, kolendrę w kulkach.
Przepis na domowy sos à la Worcestershire
Zamiennik sosu Worcestershire możesz przygotować w domu, ale musisz pamiętać, że tradycyjny sos dojrzewa (poddany jest procesowi fermentacji) w specjalnych dębowych beczkach kilka miesięcy, więc sos zrobiony w domowych warunkach, nigdy nie będzie smakował identycznie. Mimo wszystko podjęłyśmy próbę przygotowania mieszanki przyprawowej mocno przypominającej sos Worcestershire. Poniżej przepis:
Składniki:
- 2 szklanki octu słodowego,
- 100 ml sosu sojowego,
- 5 łyżek pasty z tamaryndowca (lub 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki tartego jabłka),
- 1 szklanka ciemnego piwa,
- 80 ml melasy lub miodu,
- 1 cebula,
- 1 szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 cm imbiru,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 5 goździków,
- 1 anchois,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1 laska cynamonu,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i szalotkę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W rondelku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż cebulę razem z czosnkiem i po 2 minutach dodaj wszystkie składniki.
- Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
- Gdy domowy sos Wercestershire wystygnie, przelej go do słoika i przechowuj w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 22.03.2021 przez Małgorzatę Machnicką.
Czytaj także:
Czym zastąpić mięso w diecie? Zamienniki bogate w białko i nie tylko
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Co zamiast bułki tartej? Dietetyczna panierka do schabowego
Co zamiast proszku do pieczenia? Propozycje zamienników