Zioła na twoim stole

Zwykłe dania za sprawą świeżych ziół zamienią się w wykwintną potrawę, z powodzeniem zastąpią sól.
 
Możesz też sama suszyć zioła. Wybierz najładniejsze listki i drobno posiekaj. Połóż je na desce, najlepiej w ciepłym miejscu i codziennie przerzucaj, aż wyschną. Przechowuj w szczelnie zamkniętych słoiczkach, żeby nie wietrzały. Trzymaj nie dłużej niż rok.


Jak o nie dbać:
- Sadzonki w pojemniczkach kupisz w supermarketach i sklepach warzywniczych. Ceny od 2,50 do 4 zł.
- Zioła takie są świeże przez 3-4 miesiące. By rosły cały rok, przesadź je do doniczek i co 2 tygodnie nakłuwaj ziemię patyczkiem - wtedy korzenie lepiej oddychają.

Lubczyk
do chleba i pulpetów
Jest bardzo aromatyczny, dlatego trzeba go używać w małych ilościach. Do mięsa na pulpety dodaj łyżeczkę tego ziela - będzie pięknie pachniało i nabierze łagodnego smaku. Dodaj go też do ciasta na chleb, do zup i soków warzywnych.

Tymianek
do grochówki i pizzy
Zupa grochowa lub fasolowa będzie miała niepowtarzalny smak, jeśli dosypiesz do niej łyżeczkę tymianku. Doskonale wzbogaca smak tłustych mięs - pomaga w ich trawieniu, oraz potraw z grzybami, twarożków i pizzy. Oliwa z jego dodatkiem pasuje do sałatek.

Melisa
do deserów i likierów
Ma leciutko cytrynowy zapach. Doskonała do dekoracji deserów lodowych i koktajli odświeżających. Możesz ją też wsypywać do sałatek, których podstawą jest sałata. Smakosze dodają ją do marynowania śledzi i pieczenia mięs, a nawet do herbaty i likierów.

Bazylia
do pomidorów i serów
Posiekaną świeżo zerwaną bazylię dodaje się do sałatki z pomidorów z serem mozarella i oliwą z oliwek. Pasuje do sałatki szopskiej: pomidory, ogórki, papryka, ser feta i czosnek. Wzmacnia aromat gorących dań warzywnych, szczególnie tych z cukinią.

Szałwia
do baraniny i drobiu
Przed pieczeniem baraniny natrzyj mięso posiekanymi liśćmi szałwii i połową łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Szałwia wzbogaca również smak ryb, potraw z tłustego drobiu.

Koper
do ziemniaków i ryb
Do gotowanych filetów z łososia zrób sos koperkowy: śmietankę, koper i łyżkę mąki wymieszaj i podgrzej na patelni, aż zgęstnieje. Niezastąpiony do zup, sałatek i twarożku.

Rozmaryn
do pasztetów i pierogów
Do farszu mięsnego do pierogów dodaj kilka rozdrobnionych gałązek rozmarynu. Jest aromatyczny i gorzkawy - używaj go oszczędnie. Poprawia smak pasztetów z królika.

Mięta
do koktajli i chłodników
Dodaj posiekaną do chłodnika ze świeżych ogórków. Doskonała do sosu do jagnięciny, sałatek, koktajli odświeżających i lodów. Herbatka z mięty świetnie gasi pragnienie.

Sylwia Bartczak
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)