Zimowe smakołyki

Zbliża się zima - dni stają się coraz krótsze, a na zewnątrz coraz chłodniej. Kiedy za oknem ciemno, a do lata zostało jeszcze wiele miesięcy warto sięgnąć po coś słodkiego. Słodki smak umili chłodne wieczory i sprawi, że zima minie szybciej!
/ 12.11.2008 11:42

Zbliża się zima - dni stają się coraz krótsze, a na zewnątrz coraz chłodniej. Kiedy za oknem ciemno, a do lata zostało jeszcze wiele miesięcy, warto sięgnąć po coś słodkiego. Słodki smak umili chłodne wieczory i sprawi, że zima minie szybciej!

Słodycze kuszą smakiem, zapachem, pięknym opakowaniem, dlatego ciężko przejść obok nich obojętnie. Zatem nie odmawiajmy sobie tej słodkiej przyjemności, szczególnie terazZimowe smakołyki, kiedy poranki są mgliste, a wieczory mroźne. W tym okresie nasz organizm potrzebuje więcej energii niż zwykle. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego co pozwoli nam lepiej funkcjonować.

Czekoladki, pierniczki, ciasteczka

Gorąca czekolada, jak i sama jej tabliczka szybko poprawi nam nastrój. Czekolada zawiera wiele cennych dla naszego organizmu mikroelementów, takich jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Ponadto zawarta w czekoladzie fenylotylamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie i osłabiają destrukcyjną rolę stresu.

Lekarze jednak najczęściej zwracają uwagę na zbawienny dla naszego zdrowia wpływ flawonoidów, naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy z rodziny polifenoli, których najbogatszym źródłem jest właśnie czekolada oraz herbata, kawa i czerwone wino. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca.

Czekoladowe przysmaki to połączenie przyjemnego z pożytecznym, dlatego w zimowe wieczory nie opierajmy się słodkiej pokusie.

Oferta producentów jest szeroka – ciasteczka, czekoladowe batoniki, cukierki ze słodkim nadzieniem oblane pyszną czekoladową polewą. Czekoladowe ciasta i ciasteczka można z łatwością wykonać samemu, a dla zapracowanych producenci wyprzedzają się w pomysłach i ofertach gotowych wyrobów. Dostępne na rynku wyroby z dodatkiem czekolady są w stanie zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta i niczym nie ustępują tym przygotowanym w domu.
Bardzo popularne są też pierniki. Ważnym składnikiem tego przysmaku jest miód, który nie tylko jest pyszny, ale także ma wiele ważnych składników. Jest cennym produktem dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową, wchodzi w skład diety m.in. sportowców.

Na niezwykły smak pierników wpływają również egzotyczne przyprawy, z pieprzem na czele. Od niego właśnie wywodzi się nazwa piernik. "Pierny" oznaczał "pieprzny". Odkrycie przez Vasco da Gamę drogi morskiej do Indii umożliwiło przywożenie licznych przypraw i korzeni, a co za tym idzie, rozpowszechnienie pierników w całej Europie. Producenci oferują nietypowe realizacje i oryginalne wzornictwo swoich słodkich wyrobów. Zarówno te w polewie czekoladowej jak i lukrowane pierniki pięknie przystroją nasze stoły, a ich słodki aromatyczny smak spowoduje, że chwile spędzone wspólnie z rodziną będą jeszcze piękniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA