Ziemniaki w wersji eleganckiej

Z tego niezwykłego warzywa można wyczarować samodzielne dania nawet na eleganckie przyjęcia.
/ 16.03.2006 16:57
Ziemniaki przybyły do Europy w XVI wieku, ale na stołach zagościły dopiero pod koniec XVIII w. Przez ten czas traktowano je raczej jako roślinę ozdobną i leczniczą.

Jak zaobserwowano, popularność ziemniaków związana jest ściśle z zamożnością społeczeństwa – bogatsze jedzą ich zwykle mniej. Ale wiele osób nie zważa na statystyki i je ziemniaki, bo lubi. I trudno się dziwić. Wszak dość neutralny smak tego warzywa sprawia, że można je łączyć z przeróżnymi dodatkami. Z mięsem, rybą, innymi warzywami, ziołami. A ponieważ ziemniaki równie dobrze nadają się do gotowania, duszenia, smażenia, jak i pieczenia, dają nam nieograniczone możliwości przyrządzania. Poza tym są zdrowe, lekkostrawne, tanie i dostępne przez cały rok. Jakie inne warzywo jest tak wszechstronne?

Zapiekanka
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 cukinia
- jajko
- 200 ml śmietany
- 5 dag żółtego sera
- łyżka orzeszków pinii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Cukinię i obrane ziemniaki pokroić na dość cienkie plasterki,
żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć w nim na sztorc plastry ziemniaków i cukinii,
jajko rozkłócić ze śmietaną, wymieszać ze startym serem, przyprawić,
masą zalać warzywa, posypać orzeszkami, zapiekać 30 min w 190°C.
Nasza rada:
Plastry ziemniaków przed zapiekaniem można obgotować, co skróci czas pieczenia.

Purée z groszkiem
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag mrożonego zielonego groszku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sezamu
Obrane ziemniaki i groszek oddzielnie ugotować,
odcedzić, połączyć, zmiksować z oliwą z oliwek,
przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać sezamem,
podawać jako dodatek do potraw mięsnych.
Nasza rada:
Purée najwygodniej nakładać na talerze łyżką zwilżaną w gorącej wodzie.

Z porami i serem
Składniki:
- 4 ziemniaki
- por
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki startego sera
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół,
por pokroić na krążki, ułożyć na ziemniakach, oprószyć przyprawami, posypać serem,
zapiekać 20 min w 180°C.
Nasza rada:
Krążki pora można poddusić na oleju.

Ze szpinakiem
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 50 dag świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- pomidor
- sól
- pieprz
- olej
Szpinak poddusić na maśle, dodać czosnek, przyprawić, ostudzić,
wymieszać z jajkami i śmietaną,
żaroodporne naczynie natłuścić, ułożyć
plastry ziemniaków, przykryć masą szpinakową i plastrami pomidora,
piec ok. 25 min w 190°C.
Nasza rada:
Do masy szpinakowej można dodać pokrojony w małą kostkę ser feta.

Z aromatycznym pesto
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- sól
- słoiczek pesto z bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki obrać, upiec w folii aluminiowej,
każdy w 5-6 miejscach ponacinać do połowy, oprószyć solą,
nacięcia napełnić pastą pesto,
ziemniaki ułożyć w naczyniu z oliwą, piec ok. 20 min w 180°C.
Nasza rada:
Pesto można zrobić z listków bazylii ucieranych z czosnkiem, orzechami, parmezanem i oliwą.

Babeczki z ziołami
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tymianek
- olej
Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić,
utrzeć z żółtkami, śmietaną i masłem, połączyć ze startym serem, dodać przyprawy, posiekany tymianek i natkę, delikatnie wymieszać z pianą z białek,
masę nakładać do dobrze natłuszczonych foremek, piec 30 min w 190°C,
podawać ze śmietaną i kawiorem.
Nasza rada:
Masę ziemniaczaną można upiec w dużej formie i pokroić na kwadraty.

Gnocchi z pomidorami
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 5 dag mąki
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sos pomidorowy
- 2 łyżki startego ostrego sera
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę,
dodać mąkę, masło, żółtka i przyprawy,
wyrobić jednolite ciasto, uformować z niego wałki, pokroić na małe kawałki, zaokrąglić w dłoniach,
gotować ok. 5 min w osolonym wrzątku,
podawać z sosem i serem.
Nasza rada:
Ugotowane gnocchi można posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.

Zupa z porami
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag porów
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietanki
- koperek
- kawałek pieczonego łososia
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę,
pory oczyścić, odciąć zieloną część liści, resztę pokroić na krążki, poddusić na maśle,
ziemniaki i pory zalać ok. 3/4 l wrzątku, zagotować, dodać sól,
gotować, aż warzywa będą miękkie,
przyprawić, zaprawić śmietanką,
posypać koperkiem, podawać z plastrami ryby.
Nasza rada:
Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeśli doda się do niej kostkę rosołową.

Pyszne dania
- Chrupiące placki
Ziemniaki przeznaczone na placki zetrzyj na tarce z większymi oczkami. Placki smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
- Zupa do odgrzewania
Jeśli gotujesz zupę na zapas, ziemniaki ugotuj oddzielnie
i dodaj do niej przed podaniem. Inaczej będą twarde.
- Kolorowe i zdrowe
Potrawy z ziemniaków można posypać siekanym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, tymiankiem, sezamem.

Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)