Zdrowo zamrozić

Dietetycy są zgodni: mrożonki warto jeść. To warzywa i owoce w najczystszej postaci. Mają naturalny smak i są niskokaloryczne.
Mrożonki owocowe i warzywne, w przeciwieństwie do innych przetworów, nie tracą prawie wcale wartości odżywczych. Okazuje się też, że czasem lepiej kupić mrożonkę niż świeży produkt! Warzywa i owoce często przebywają długą drogę, nim trafią na Twój stół. Badania przeprowadzone w Australii wykazały, że „świeży” zielony groszek, dostępny w supermarketach, zawiera o 60 proc. mniej beta-karotenu niż groszek mrożony. Beta-karoten (czyli tzw. prowitamina A) rozpada się bowiem pod wpływem światła. A nieprzezroczyste opakowania mrożonek światła nie przepuszczają.
Natomiast weki, konserwy, kiszonki czy dżemy smakują zupełnie inaczej niż świeże produkty i w trakcie obróbki ucieka z nich sporo witamin. Zwłaszcza witaminy C, która bardzo łatwo rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie mogą więc zastąpić świeżych owoców i warzyw.

Zrób to sama
Przygotowanie mrożonki zajmie Ci jednak trochę czasu. Nie wystarczy bowiem wsypać np. truskawki do torebki, a potem włożyć do zamrażalnika. Aby owoce i warzywa dobrze się przechowały i po rozmrożeniu nie straciły smaku oraz ładnego wyglądu, musisz je właściwie przygotować.
- Dokładnie umyj je i osusz.
- Podziel na jednorazowe porcje (np. po 30–50 dag).
- Wsyp do specjalnych foliowych torebek przeznaczonych do mrożenia. Wykonane są z niełamliwej folii i mają szczelne zamknięcia (np. „Jan Niezbędny”, „Paclan”, około 4 zł).
- Zamknij torebki i opisz (np. „Truskawki, lipiec 2006”).
- Najnowsze mrożonki zawsze układaj z tyłu zamrażarki lub na samym spodzie. Dzięki temu starsze nie będą wiecznie „zalegać” na dnie. Najlepiej, aby zamrażarka miała funkcję „szybkie zamrażanie”. Wtedy w krótkim czasie można uzyskać temperaturę nawet –32°C (nie powinna ona być wyższa niż –18°C).

Kup gotowe
Nie zdążyłaś w tym roku zamrozić owoców? Nic straconego.
W przeciwieństwie do wielu innych przetworów, mrożonki ze sklepu są lepsze niż domowe. Naprawdę! Po pierwsze, schładza się je bardzo szybko. Dzięki temu, jeśli nawet powstają w nich kryształki lodu, to są one mikroskopijne i nie uszkadzają struktury owoców czy warzyw. Zwłaszcza owoce są pod tym względem bardzo delikatne: źle zamrożone w domowych warunkach (zbyt wolno schładzane lub niedokładnie osuszone) po rozmrożeniu stają się rozmiękłe i nieapetycznie wyglądają.
Z kolei niektóre warzywa, np. szpinak, brokuły, kalafior, blanszuje się (zanurza na chwilę w gorącej wodzie) przed mrożeniem. Dzięki temu zatrzymane zostają procesy enzymatyczne. Zapobiega to zmianie koloru, smaku i nadmiernej utracie witamin (to właśnie w czasie blanszowania mrożonki tracą witaminę C, ale ponieważ ogrzewanie jest krótkotrwałe, są to bardzo niewielkie straty).

Pół roku w lodzie
Jak długo możesz przechowywać mrożonki? Takie informacje znajdziesz na opakowaniach wybranych owoców i warzyw. Ogólne zasady są takie: mrożonki można trzymać w lodówce jeden dzień, w temperaturze –6°C do 4 dni, w –12°C miesiąc, a w –18°C do sześciu miesięcy. To samo dotyczy mrożonek domowych, jeśli przygotowałaś je prawidłowo.
Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów nie wolno zamrażać ponownie. Dlatego gdy robisz duże zakupy i długo jesteś w sklepie, mrożonki wybieraj na końcu, aby nie odtajały, zanim dotrzesz do domu.

Sztuka rozmrażania
Gdy zamierzasz ugotować warzywa lub owoce, wrzuć je do wrzącej wody bez rozmrażania. Gotuj je bardzo krótko, na dużym ogniu, w jak najmniejszej ilości wody. Im dłużej poddajesz je działaniu wysokiej temperatury, tym więcej witamin gubią (podobnie jak świeże).
Niektóre witaminy rozpuszczają się też w wodzie – odlewając ją, tracisz to, co najlepsze w produktach roślinnych. Gotuj je więc na parze albo w kuchence mikrofalowej, bez wody.

Jeżeli chcesz podać owoce z mrożonki ze śmietaną lub z lodami, wypłucz je w zimnej wodzie, zasyp cukrem i wstaw do lodówki. Nigdy nie rozmrażaj ich w temperaturze pokojowej! Niska temperatura zapobiega rozkładaniu się witamin, a także nie dopuszcza do rozwoju szkodliwych bakterii. Z kolei cukier stanowi warstwę ochronną przed powietrzem, pod wpływem którego owoce tracą ładny kolor.

Czego nie mrozić?
Niektórych warzyw i owoców. Po rozmrożeniu tracą one konsystencję i smak. Dlatego nie zamrażaj: arbuzów, winogron, owoców cytrusowych, sałaty ani kapusty pekińskiej. Samodzielne mrożenie ziemniaków to także zły pomysł.

Katarzyna Gwiazda
Konsultacja: dr inż. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka, SGGW W Warszawie
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13 lat temu
bardzo przydatny..podobal mi sie bardzo zawsze bylem przekonany (tak tak...facet!) ze mrozonki sa beee sama chemia itp a tu prosze:)