Zdrowie z główki

Zdrowe nie musi być drogie. Przykładem na to jest pospolita kapusta, która dla naszego organizmu potrafi zrobić wiele dobrego.
/ 07.02.2007 14:26
Naszą najlepszą znajomą jest kapusta biała – w postaci główki lub kiszonej. Warto jednak polubić także jej krewnych, np. kapustę czerwoną, brukselkę. Wszystkie są dobrym źródłem wit. C, E, K, beta-karotenu, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Można z nich przyrządzać rozmaite potrawy, m.in. surówki, zupy, zapiekanki. Wiele osób unika potraw z dodatkiem kapusty, bo powodują dokuczliwe wzdęcia. By zminimalizować takie działanie kapusty, należy ją przygotowywać w odpowiedni sposób. Po pierwsze, przed dodaniem do potrawy można ją obgotować, po drugie, danie gotować krótko i bez przykrycia, a po trzecie doprawić ziołami pobudzającymi trawienie, np. cząbrem, majerankiem, kminkiem. Będzie zdrowe i smaczne.

Odmiany kapusty
Różnią się kolorem i wielkością. Gotując potrawy z kapusty, uważaj, by ich nie przegotować, bo nabiorą nieprzyjemnego smaku i zapachu.

Biała
Powinno się wybierać twarde, ścisłe główki, z liśćmi o żywej barwie. Jej smak doskonale podkreślą kminek, cząber i jabłka.
Co z niej zrobić: surówki (np. z marchewką i sosem majonezowo-śmietanowym), zupy, można ją faszerować, zasmażać, kisić.

Czerwona
Zawiera dużo przeciwutleniających antocyjanów. Dobrze znosi przechowywanie. Doprawia się ją np. goździkami, cebulą.
Co z niej zrobić: surówki, poszatkowaną można dusić z jabłkiem i cebulą, kwasić.

Włoska
Jest delikatna w smaku. Dość szybko więdnie. Ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich kapust.
Co z niej zrobić: surówki, gołąbki, zupy, można ją dodawać do włoszczyzny dla złagodzenia smaku rosołu.

Pekińska
Ma delikatny smak. Bogata w beta-karoten. Kupując, zwróć uwagę, by jej liście nie miały rdzawych plamek.
Co z niej zrobić: dodawać do potraw kuchni azjatyckiej, np. zup, dań krótko obsmażanych, duszonych, dobra na surówki.

Brukselska
Należy wybierać zwarte, jędrne główki o jasnej barwie. Można ją doprawiać np. gałką muszkatołową, papryką.
Co z niej zrobić: zupy, zapiekanki, potrawki, ugotowaną podawać z przesmażoną na maśle tartą bułką.

Czy wiesz, że...
- Naukowcy z Instytutu Badania Żywności w Norwich w Wielkiej Brytanii sugerują, że jedzenie 2–3 porcji kapusty w ciągu tygodnia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Kapusta (także kiszona) zawiera bowiem izotiocyjaniany – substancje niszczące komórki nowotworowe.
- Według badaczy z Uniwersytetu w Columbus związki zawarte w zielonych warzywach liściastych (np. kapuście włoskiej, szpinaku) obniżają ryzyko rozwoju zaćmy.
- Kapusta pomaga też leczyć wrzody żołądka, a nawet uśmierzyć ból.

Redakcja poleca

REKLAMA