Zacznij od warzyw. Ziemniaki powinny być jędrne, gładkie, bez zielonych czubków. Aby sprawdzić, czy cebula i rzodkiewki są twarde, ściśnij je w palcach. Miękka cebula zwykle w środku jest zgniła, a rzodkiewka pusta. Ogórki powinny mieć błyszczącą skórkę o żywej barwie. Jeśli są pomarszczone na końcach, zrezygnuj z ich kupowania. Pomidory. Mięsiste i słodkie mają charakterystyczny, lekko spłaszczony kształt. Te kuliste i lekko przezroczyste, będą wodniste, z zielonymi nasionkami w środku. Brokuły. Zwarta główka, bez żółtej barwy, mówi nam, że warzywo jest świeże i zdrowe. Papryka. Strąk powinien być gruby, bez plam, o suchej łodyżce. Bakłażany. Wybieraj te o gładkiej skórce, bez plam i o stosunkowo dużej wadze. Sałata. Wybierz tę, która ma kruche liście. Jeśli jej łodyżka jest zbrązowiała - na pewno leży na straganie kilka dni.
Teraz owoce. Jabłka powinny być dojrzałe, a ich skórka nie może się marszczyć. Dojrzałe gruszki mają żółtawą skórkę, a śliwki lekko pomarszczoną i matową. Arbuz jest słodki, jeśli przy ostukiwaniu palcem wydaje dźwięk, jakby był pusty. Cytryny są soczyste, gdy mają dość grubą, jędrną skórkę.
Ile i jak przechowywać
- Większość warzyw dłużej zachowuje świeżość, jeśli leżą w lodówce. Paprykę i owiniętą w folię kapustę możesz w niej trzymać 10 dni, seler i marchew w papierowej torbie tydzień, kalafior po usunięciu listków - 5 dni, sałatę i przeciętą, owiniętą folią dynię - 5 dni, brokuły - 2 dni.
- Jabłka w lodówce trzymaj do 2 tygodni, winogrona 5 dni. Banany w temperaturze pokojowej - 5 dni.
Kulinarne sztuczki
Sałata - jeśli jest lekko zwiędła, zdejmij wierzchnie liście i włóż ją na kilka minut do zimnej, lekko osłodzonej wody, a odzyska ładny wygląd.
Ogórki - krótkie, które straciły jędrność, możesz zakisić, z długich przygotuj mizerię.
Bakłażany - jeśli ich skórka nie jest już gładka i błyszcząca, obierz je, pokrój w kostkę lub na plasterki, zamarynuj w oliwie i czosnku, a potem uduś.
Awokado - to o najsmaczniejszym, kremowym miąższu poznasz po miękkiej końcówce wokół ogonka. Jeśli jednak kupisz zbyt twarde, pozostaw je na kilka dni w kuchni, aż dojrzeje.
Banany - gdy ich skórka zaczyna się pokrywać brązowymi cętkami, zawiń je w papier i włóż do lodówki. W ten sposób przedłużysz ich żywot o 5 dni.
Gruszki i kiwi - zbyt twarde pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją.
Cytryna - jeśli ma wysuszoną skórkę, zanurz ją na pół minuty we wrzątku. Łatwiej wyciśniesz sok.