Lista wiśniowych przebojów
- Wiśniami nadziewamy pierogi i knedle.
- Krótko przesmażonymi proponujemy smarować naleśniki, racuszki i kromki świeżego pieczywa.
- Świetnie prezentują się ułożone na tarcie. Można je też dodawać do strudli, serników, placków drożdżowych i ucieranych, a także deserów.
- Jak mało które owoce nadają się na kompoty, soki, konfitury, dżemy i galaretki.
Uwaga! Najlepszym sposobem, by cieszyć się nimi także zimą, jest mrożenie.
Wprost z Japonii
Japończycy od wieków otaczają wiśnie kultem. Jednak nie chodzi im o te same wiśniowe drzewka,
które rosną u nas. Słynna japońska wiśnia nie owocuje, a jest uprawiana tylko dla ozdobnych, pięknych kwiatów. Występuje tam w ponad 130 odmianach, które różnią się kolorem i kształtem kwiatów oraz liści. Wiosną pod kwitnącymi drzewkami Japończycy urządzają pikniki, podczas których posilają się i podziwiają kwiaty.
Napoje z procentami
Z wiśni robi się rozmaite trunki: wina, wódki, likiery, nalewki. Najpopularniejszą wiśniową wódką jest kirsz produkowany w Niemczech, Francji i Szwajcarii. Południe Europy słynie z likieru maraschino otrzymywanego przez fermentację specjalnej odmiany niedrylowanych wiśni. U nas najbardziej znany jest wiśniak (wódka wytrawna) i wiśniówka (słodka nalewka).
Domowa nalewka
Ok. 1 kg wiśni umyj, wydryluj, przełóż do słoja razem z kilkoma pestkami; zalej ok. 1/2 l spirytusu, zamknij i odstaw na 2–3 miesiące w ciemne miejsce; zlej płyn, dodaj do niego ok. 25 dag cukru, odstaw do sklarowania.