Wigilijny poradnik kulinarny

Dwa tygodnie przed Gwiazdką przyrządź farsz do pierogów i uszek, zamroź. Co jeszcze warto zrobić wcześniej?
/ 16.03.2006 16:57
Do Gwiazdki zostało kilkanaście dni. Pracochłonne potrawy warto przyrządzić wcześniej. Na ostatnią chwilę zostaw to, co konieczne.

2 tygodnie przed Wigilią
Pierogi i uszka
Przyrządź farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów, zamroź. W Wigilię zagnieć ciasto, nadziej pierogi rozmrożonym farszem, zlep i ugotuj.

Przygotuj farsz i ciasto, zrób pierogi, ugotuj je, ostudź i zamroź. Przed podaniem wrzuć na osolony wrzątek. Możesz też zamrozić pierogi nie ugotowane. I jedne, i drugie ułóż w odstępach na tacce, zamroź, potem włóż do plastikowych torebek. Przed kolacją wrzuć je na wrzątek, ugotowane wyjmij 5 minut po wypłynięciu na wierzch, surowe po 10-15 minutach. Po dokładnym osączeniu możesz je podsmażyć na oleju.

Piernik
Korzenny piernik zawinięty w aluminiową folię lub celofan (ale nie w przezroczystą cienką folię) może "dojrzewać" nawet 2-3 tygodnie i będzie coraz smaczniejszy. Nie zapomnij dodać do niego dużo bakalii.

Śledzie
Kup gotowe filety matiasy. Przyrządź je w oleju lub zalej marynatą z octu i przypraw, włóż do niedużych słoiczków, szczelnie zamknij. Wstaw na dół lodówki lub w inne chłodne miejsce. Przed podaniem śledzie pokrój na kawałki lub zwiń w roladki, ułóż na półmisku. Ozdób je warzywami, na przykład czerwoną, żółtą i zieloną papryką świeżą lub marynowaną, gałązkami natki pietruszki lub koperku.

Kruche ciasteczka
Nie tylko wyśmienicie smakują, ale można je też powiesić na choince. Jeśli pieczenie zorganizujesz w weekend, możesz do ich wycinania zatrudnić dzieci, zrobią to bardzo chętnie. Upieczone ciasteczka wystudź, włóż do papierowej torebki, tekturowego lub blaszanego pudełka (np. po pralinkach) albo dużego słoika, zamknij i odstaw w suche miejsce. Po wyjęciu możesz je ozdobić polewą czekoladową, posypać kokosowymi wiórkami, udekorować drażetkami lub posklejać lukrem.

Łazanki
Zagnieć ciasto jak na makaron, pokrój na kwadraciki, rozłóż na stolnicy, przykryj płócienną ściereczką. Kiedy wyschną, włóż do papierowej torby lub pojemnika, przechowuj w suchym miejscu. W Wigilię wrzuć do wrzątku i ugotuj.

Tydzień przed Wigilią
Ryby
Oczyść je, spraw, odfiletuj, opłucz, zamroź. Potem wystarczy lekko je rozmrozić, ugotować (do galarety) lub usmażyć. Możesz kupić już oczyszczone ryby, ale ich cena będzie co najmniej dwukrotnie wyższa.

Czerwony barszczyk
Przygotuj dzień wcześniej, potem tylko podgrzejesz.

Bigos
Najlepiej zacznij przyrządzać razem z pasztetem. Uduś więcej mięsa, połącz z kapustą, grzybami i przyprawami, pogotuj codziennie ok. 30 minut. Dodaj kawałki pieczonych mięs. Odstaw przykryty garnek w chłodne miejsce, np. na balkon, możesz porcjami zamrozić.

Karp w galarecie
Przyrządź go z wcześniej przygotowanych filetów w dniu poprzedzającym wigilijną kolację, dobrze przykryj, odstaw w chłodne miejsce.

Masa makowa
Ugotuj i zmiel mak, dodaj masło i miód oraz bakalie, razem usmaż, wlej kieliszek alkoholu. Włóż masę do słoika, zakręć. Odstaw w chłodne miejsce. Możesz użyć do strucli makowej, kutii, łazanek.

Ryba smażona
Usmażoną rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj, wstaw do lodówki. Pół godziny przed podaniem zdejmij przykrywkę, wstaw do piekarnika o temp. 160°C. Będzie równie smaczna jak prosto z patelni.

Tradycyjna sałatka
Włoszczyznę, na której gotowałaś barszcz, posiekaj, lekko skrop olejem, przykryj i odstaw. Kilka godzin przed podaniem dodaj posiekane jabłko, cebulę, wymieszaj z majonezem, posyp zieleniną.

Kisiel z żurawin
Ugotuj go w przededniu Wigilii, pozostaw w przykrytym garnku w temperaturze pokojowej.

W Wigilię
- Pięknie nakryj stół. Nie zapomnij położyć opłatka i sianka.
- Podgrzej potrawy, które tego wymagają.
- Ustaw na stole udekorowane półmiski z przygotowanymi daniami.
- W łatwo dostępnym miejscu zgromadź talerze i sztućce, by jak najrzadziej wstawać od stołu.
Tagi: święta

Redakcja poleca

REKLAMA