Tylko czarna!

Im ciemniejsza, tym bardziej gorzko pachnie. Ważne, by lekko rozpuszczała się w dłoni, a w ustach rozpływała. Co? Czekolada! I to do wygrania!
/ 14.04.2008 12:03
Uczta wszystkich zmysłów. Czekolada syci oczy: jej barwa zależy od ilości kakao – im jest go więcej, tym czekolada jest ciemniejsza. Górna powierzchnia tabliczki powinna być błyszcząca, gładka, bez pęcherzyków powietrza i pęknięć, z wyraźnym odciskiem wzoru formy. Spód – matowy. Podczas łamania dobrej czekolady słychać charakterystyczny trzask, bo musi być ona odpowiednio twarda. Jej zapach nie może być zbyt słodki. Im ciemniejsza, tym pachnie bardziej gorzko. Ważne, by lekko rozpuszczała się w dłoni, a w ustach rozpływała, sprawiając wrażenie jedwabiście gładkiej.

Smak? Najlepszy jest gorzki z odcieniem lekko cierpkim (ziarno kakaowe zawdzięcza goryczkę alkaloidowi – teobrominie).
Prezentujemy różne gatunki czekolad naturalnych, czyli gorzkich. Wszystkie są zdrowe, polecane przez lekarzy. Dlaczego? Ziarno kakaowe jest bogatym źródłem polifenoli. Spośród nich najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy (katechiny, epikatechiny, procyjanidyny), które działają jak silne antyutleniacze. To właśnie one wymiatają z komórek naszego organizmu wolne rodniki, które są przyczyną wielu groźnych chorób (w tym nowotworów) oraz przyspieszają proces starzenia. Im wyższa zawartość kakao, tym więcej polifenoli. Występująca w czekoladzie teobromina działa stymulująco na akcję serca, a także pobudza pracę nerek. Obecne w ziarnie kakaowym epikatechiny zapobiegają zmianom w tętnicach i pomagają utrzymać ciśnienie w normie. Czekolada redukuje poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje jej krzepliwość. Zawarte w niej żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez natomiast pobudza organizm do wytwarzania serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, i poprawia nastrój.
Bez uszczerbku dla figury możesz sobie pozwolić tylko na parę kostek dziennie (ok. 30 g). Uwaga! Czekolady nie powinno się przechowywać w lodówce!

Nazwa: Wedel czekolada gorzka
Zawartość kakao: 61 proc.
Cena: 180 g/ok. 5,40 zł
Komentarz „Vity”: „Słodko-gorzka, mięsista, dobrze się rozpuszcza”.


Nazwa: Wedel czekolada Maestria
Zawartość kakao: 72 proc.
Cena: 100 g/ok. 5,70 zł
Komentarz „Vity”: „Smakuje, jakby dodano do niej bitej śmietany”.


Nazwa: Alpen Gold czekolada gorzka
Zawartość kakao: 46 proc.
Cena: 100 g/ok. 3 zł
Komentarz „Vity”: „Jak na gorzką jest całkiem słodka, dobra dla dzieci”.
 

Nazwa: Lindt Excellence Noir
Zawartość kakao: min. 47 proc.
Cena: 100 g/ok. 7 zł
Komentarz „Vity”: „Kakao i pomarańcza w takich proporcjach to po prostu sama rozkosz”.


Nazwa: Lindt Excellence Dark
Zawartość kakao: 70 proc.
Cena: 100 g/ok. 7 zł
Komentarz „Vity”: „Cudownie cienkie, delikatne listki i wytrawny smak”.


Nazwa: Lindt Excellence Noirissime
Zawartość kakao: 99 proc.
Cena: 100 g/ok. 8 zł
Komentarz „Vity”: „Dla koneserów: czarna jak heban, hermetycznie opakowana, bardzo intensywna w smaku”.


Nazwa: Wawel Dark 90% cocoa
Zawartość kakao: 90 proc.
Cena: 100 g/ok. 3,50 zł
Komentarz „Vity”: „Mimo dużej zawartości kakao wcale nie jest cierpka”.


Nazwa: Wawel Dark 70% cocoa
Zawartość kakao: 70 proc.
Cena: 100 g/ok. 3,50 zł
Komentarz „Vity”: „Jej smak dobrze podkreśla czarna gorzka herbata”.


Nazwa: Wawel pastylki czekoladowe superior
Zawartość kakao: 65 proc.
Cena: 125 g/ok. 6,60 zł
Komentarz „Vity”: „Łatwo schować do torebki, praktyczne opakowanie pozwala kontrolować pokusę”.


Nazwa: Goplana klasyczna gorzka
Zawartość kakao: min. 60 proc.
Cena: 90 g/ok. 3,40 zł
Komentarz „Vity”: „Bardzo twarda, świetna do ciast, deserów i ucierania na tarce”.


Nazwa: Nestle Noir Eclat Caramel
Zawartość kakao: min. 64 proc.
Cena: 100 g/ok. 5,60 zł
Komentarz „Vity”: „Do gorzkiej czekolady przekonały mnie chrupiące kawałki karmelu”.


Nazwa: Nestle Noir Intense
Zawartość kakao: 70 proc.
Cena: 100 g/ok. 5,60 zł
Komentarz „Vity”: „W smaku przypomina krem czekoladowy”.


Nazwa: Terravita gorzka
Zawartość kakao: 45 proc.
Cena: 100 g/ok. 3 zł
Komentarz „Vity”: „Ma wyczuwalny posmak kawy”.


Nazwa: Terravita Delicate
Zawartość kakao: 77 proc.
Cena: 100 g/ok. 4,50 zł
Komentarz „Vity”: „Smakuje i pachnie pierniczkami”.

Konsultacja: Dr hab. Alicja Ceglińska z katedry technologii żywnosci, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w warszawie



Uwaga! Uwaga! Uwaga!
Konkursy zakończone. Wyniki konkursów sprawdzisz TU.

Przeczytaj regulamin konkursu.

Redakcja poleca

REKLAMA