Mało kto wie, że truskawki to owoc wyhodowany sztucznie 300 lat temu. Stworzono je z połączenia poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Obie odmiany poziomek sprowadzono do Europy z Ameryki Północnej i Południowej. Początkowo cieszyły wyłącznie podniebienia bogaczy, jednak szybko na ich zakup stać było już każdego.
Łatwiejsza dostępność truskawek to efekt wprowadzania nowych odmian, m.in. takich jak odporna na choroby odmiana deserowa Hokent opracowana przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Nie sposób zliczyć wszystkich zalet truskawek. Kilka ważnych cech znajdziesz obok. Można się nimi zajadać bez ograniczeń, gdyż są niskokaloryczne: 100 g to 35 kcal.
Uważać trzeba tylko na to, by nie były zbyt mocno nawożone, bo takie owoce mogą wywołać dolegliwości trawienne. Warto więc pytać sprzedawców albo po prostu wybierać mniejsze i drobniejsze truskawki, które zresztą są smaczniejsze.
Z własnego ogródka
Truskawki można uprawiać na terenach równinnych i pagórkowatych, glebach lekko kwaśnych, piaszczysto-gliniastych. Przed założeniem plantacji należy pozbyć się chwastów, po czym nawieźć glebę nawozem wieloskładnikowym. Lato to najlepszy termin na założenie nowej uprawy z dobrze ukorzenionych sadzonek. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin, a także usuwaniu chwastów. Skoszone lub ścięte rośliny należy usuwać, gdyż mogą się na nich przenosić choroby i szkodniki.Najpopularniejsze odmiany truskawek:
DukatNa przetwory – ma duże, piękne, jędrne, ale niezbyt soczyste owoce. Świetnie nadaje się także do dekoracji ciast i deserów.
Elkat
Krzyżowka Dukata i Elsanty. Odmiana uniwersalna, świetnie sprawdza się jako owoc deserowy, a także surowiec na dżemy i konfitury.
Marmolada
Odmiana deserowa, występująca także pod nazwą Onebor. Ciemnoczerwone owoce mają słodko-kwaskowaty smak. Dobrze się przechowuje.
Elsanta
Odmiana deserowa. Ma trwałe owoce o jasnoczerwonej, połyskliwej skórce. Lekko kwaskowata i bardzo aromatyczna.
Selva
Odmiana powtarzająca owocowanie – od lipca aż do przymrozków. Ma duże, błyszczące, dość aromatyczne owoce. Doskonała np. do ciast.
Senga sengana
Odmiana uniwersalna o bardzo aromatycznych, ciemnoczerwonych owocach. Niestety, jest mało jędrna, nietrwała i podatna na pleśń.