Sztuka układania sztućców

Trudno wyobrazić sobie ważny, elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Precyzyjnie rozścielony obrus i odpowiednio dobrana porcelana to nie jedyne elementy, o które należy zadbać zanim zasiądziemy do stołu. Muszą się na nim pojawić także, szczycące się imponującą tradycją sztućce. Spośród bogatej oferty marki Villa Italia, każdy wybierze kolekcję idealnie pasującą do stołu i okazji.
/ 11.06.2008 21:04

Trudno wyobrazić sobie ważny, elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Precyzyjnie rozścielony obrus i odpowiednio dobrana porcelana to nie jedyne elementy, o które należy zadbać zanim zasiądziemy do stołu. Muszą się na nim pojawić także, szczycące się imponującą tradycją sztućce. Spośród bogatej oferty marki Villa Italia, każdy wybierze kolekcję idealnie pasującą do stołu i okazji.

Podstawy kulinarnego savoir – vivre’u

Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszejSztuka układania sztućców kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce. Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.

Nóż

Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie sztućców jest natomiast nóż do ryby. Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć. Muszą być one nie tylko odpowiednie, ale także piękne. Z pewnością oba warunki spełnia nowa kolekcja Atlantis marki Villla Italia. Noże, łyżki i widelce wyróżniają się pościnanymi bokami, co nadaje im niepowtarzalny kształt. Pięknie wypolerowane i ułożone na odpowiednio złożonej serwetce, zachwycają elegancją.

Widelec

Widelec przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu, gdzie używano go podczas bardzo ważnych uroczystości. Początkowo miał tylko dwa ząbki, z biegiem lat dokonano jego licznych modyfikacji, by ułatwić i umilić jedzenie. Podobnie jak wśród noży, także widelce występują w różnych kształtach i wielkościach. W zależności od tego co i jak podajemy, używamy uniwersalnego stołowego, dwudziestocentymetrowego zakąskowego lub widelca deserowego. Ale ważne jest nie tylko dobranie sztućców do odpowiedniego dania, ale także dopasowanie ich do porcelany
i rodzaju przyjęcia. Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi lub rodziną, koniecznie do nakrycia niedzielnego stołu użyj sztućców z kolekcji Capitan Satin marki Villa Italia. Bardzo klasyczny kształt i delikatne zdobienia, będące jedyną ozdobą, świetnie współgrają z bogatą porcelana i niejednolitym kolorystycznie obrusem.

Łyżka

Historia łyżki zaczyna się już w epoce neolitu. Ich kształt od tamtych czasów znacząco się jednak zmienił, aż do Sztuka układania sztućcówtego który funkcjonuje obecnie. W średniowieczu, gdy zupy właściwie zniknęły
z jadłospisów, łyżki zeszły na drugi plan. Współcześnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez łyżki. Malutkie łyżeczki do espresso, z długą rączką do kawy latte, deserowe, herbaciane. Mamy łyżkę w cukierniczce, łyżkę do sałaty, łyżkę do zupy. Skoro więc otaczają nas nieustannie warto zadbać, aby były nietuzinkowe i skromne jednocześnie. Właśnie takie są łyżki, noże i widelce z kolekcji New York marki Villa Italia. Miejski, minimalistyczny kształt nada uroku codziennej porcelanie i pasuje do każdej, zarówno klasycznej jak i nowoczesnej kuchni.

Oryginalne sztućce marki Villa Italia wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Wyróżniają się ciekawymi deseniami i niebanalnymi kształtami. Świetnie wyglądać będą zarówno podczas uroczystego obiadu z rodziną, romantycznej kolacji we dwoje jak i hucznej imprezy z przyjaciółmi. Przygotowując się do tej uroczystości pamiętać jednak trzeba, że właściwie ich ułożenie jest wyrazem obycia towarzyskiego i znajomości kultury spożywania posiłków. Warto zatem pamiętać o podstawowych zasadach, które temu towarzyszą.

Redakcja poleca

REKLAMA