Szkodliwe dodatki

Substancje dodawane do żywności mogą zwiększać zawartość toksyn w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie.
/ 04.10.2006 15:03
Wśród substancji dodatkowych można znaleźć m.in.: barwniki syntetyczne, konserwanty, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające i żelujące, preparaty zastępujące cukier. Dzięki zastosowaniu tych składników żywność ma ładniejszy wygląd, smak i zapach, a dodatkowo przedłużony okres przydatności do spożycia.

- Człowiek od wieków stosował różne metody konserwowania żywności – takie jak np. solenie, wędzenie czy przechowywanie w niskich temperaturach – mówi prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie, ekspert kampanii edukacyjnej „Uwolnij się od toksyn”. – Obecnie żywność zabezpiecza się przed zepsuciem, korzystając ze sztucznych, chemicznych substancji o działaniu konserwującym. Środki te mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i kondycję. Przyczyniają się do wzrostu zachorowań na uczulenia i alergie pokarmowe.

Ze względu na powszechność ich stosowania dzienne spożycie szkodliwych dla organizmu dodatków do żywności może sięgać nawet 10 do 20 g. Konieczne jest sprawdzanie wszystkich informacji na temat składników i dodatków na opakowaniach produktu.

Wśród najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności można wymienić:
Barwniki syntetyczne, m.in. E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty, czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wywoływać wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu, czyli E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m.in.: w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.

Substancje zakwaszające to m.in. kwas octowy (E 260), znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany przez osoby o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące to m.in. kwas alginowy, (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jelita.

Preparaty zastępujące cukier, w tym np. aspartan (E 951) i sacharyna (E 954), niewskazane są dla osób o wrażliwym przewodem pokarmowym.
Jesień bez toksyn
Jesień bez toksyn
Rozpoczyna się jesienna edycja ogólnopolskiego programu „Uwolnij się od toksyn”. Zamów poradnik, zadzwoń do konsultanta, zapytaj eksperta!