Sylwestrowej nocy smak

Na stole nie może zabraknąć smakołyków, ale menu nie powinno być zbyt wymyślne.
/ 31.12.2008 08:26
Sylwester w domu ma wiele zalet. Nie jest przedsięwzięciem zbyt kosztownym, możesz na niego zaprosić tylko tych, których lubisz, nie musisz kupować wystawnej sukni balowej. Nic dodać, nic ująć. Pozostaje tylko pomyśleć o paru szczegółach.

Pierwszy i najważniejszy to sylwestrowe menu, czyli smaczne, ale niezbyt pracochłonne przekąski i ciepłe dania. Jeśli obawiasz się, że sama nie zdążysz ich przygotować, możesz poprosić przyjaciół, by każdy przyniósł coś do jedzenia. Musisz też zadbać (sama lub razem z gośćmi) o napoje chłodzące i rozweselające. Potem pozostanie tylko nadmuchanie baloników i rozwieszenie serpentyn. Życzymy szampańskiej zabawy!

 
Coś na ząb, czyli zimny bufet
Orzeźwiające łódeczki.
Ogórek obierz, przekrój wzdłuż, wydrąż nasionka, pokrój na kawałki. Wypełnij pastą, np.
z tuńczyka i jajka lub sera pleśniowego, twarogu i orzechów.

Śliwki w boczku. Śliwki kalifornijskie (bez pestek) opłucz, osącz. Każdą owiń plastrem wędzonego boczku, zepnij wykałaczką. Piecz w piekarniku na złoty kolor.

Nadziewane pomidorki. Żółte lub czerwone pomidory umyj, wytrzyj, każdy przekrój wzdłuż na połowę, usuń miąższ. Napełnij sałatką z kurczaka, ryżu i żółtego sera.

3 propozycje dań na ciepło
Paszteciki
Ugotować szklankę fasolki szparagowej i różę brokułów, drobno pokroić. 2 pomidory obrać, rozdrobnić. Warzywa wymieszać z 5 dag startego żółtego sera, przyprawić. Farsz ułożyć na środku rozmrożonego ciasta francuskiego, zlepić, by powstał wałek. Posmarować jajkiem, pokroić na kawałki, piec 20 min w 220°C.
- Do farszu można dodać kawałki pieczonego lub gotowanego mięsa. Ciepłe paszteciki doskonale smakują
z czerwonym barszczem.

Zupa z kurczakiem
40 dag piersi z kurczaka pokroić na paski, zalać 4 łyżkami sosu sojowego, poddusić z posiekaną cebulą, 3 ząbkami czosnku i łyżeczką imbiru. Dodać pokrojone 2 marchewki, kawałek pora i 5 dag pieczarek, zalać 1,5 l bulionu, gotować 20 min. Dodać 5 dag kapusty pekińskiej i garść kiełków fasoli, gotować 10 minut.
- 10 min przed końcem gotowania do zupy można dodać 10 dag ugotowanego ryżu. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.

Chili con carne
40 dag mielonej wołowiny przesmażyć z ząbkiem posiekanego czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, chili i oregano, dodać puszkę pomidorów z sokiem, dusić 20 min. Dodać puszkę osączonej, czerwonej fasoli, dusić 5 min. Podawać na połówkach upieczonych ziemniaków.
- To meksykańskie, pikantne danie świetnie nadaje się do odgrzewania. Można je też podawać z pieczywem, np. bagietką.

Jak się bawić, to się bawić!
- Bal przebierańców

Goście w zabawnych czapeczkach, strojach z lat 30., 60. Tego dnia odrobina szaleństwa jest jak najbardziej wskazana. Nawet dla dorosłych!
- Gry towarzyskie
Mniej roztańczeni uczestnicy prywatki mogą się świetnie bawić np. grając w kalambury.

Czas na toast
Bez wątpienia najlepiej go wznieść szampanem. Niekoniecznie oryginalnym (bo ten jest bardzo drogi), ale zawsze dobrze schłodzonym. Jeśli Nowy Rok witać będziemy w domu, radzimy kupić białe wino musujące, czerwone pozostawmy miłośnikom zabawy ulicznej. A tym, którzy alkoholu pić nie mogą, polecamy bezprocentową wersję szampana. Korek strzela tak samo!

 
Dodatki do szalonej prywatki
- Serpentyny błyskawicznie zmienią poważne mieszkanie w miejsce do zabawy.
- Różnobarwnym konfetti możecie przywitać Nowy Rok.
- Koktajle z kolorowymi słomkami od razu wprawią gości w dobry nastrój.
- Zabawne wykałaczki to prosta, ale praktyczna ozdoba przekąsek.

Dla osłody pyszne lody
Lody to doskonała propozycja na sylwestrowy deser. Nie są zbyt słodkie i szybko schłodzą rozgrzane tańcem ciała. Możesz z nich stworzyć bajeczne kompozycje, np. położyć je na sałatce owocowej, obłożyć herbatnikami, polać czekoladą.
Tagi: karnawał
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)