Kutia to potrawa z duszą, która stanowiła główne danie na wigilijnych stołach wschodniej Polski, Ukrainy, Litwy i Białorusi. Tradycyjną kutię przygotowuje się z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu i bakalii. Współcześnie dodaje się do niej składniki, które niegdyś były trudno dostępne, np. migdały. Dobór dodatków do kutii: bakalii i suszonych owoców, zależy od inwencji pani domu. Idealne do wigilijnej kutii będą: Mak niebieski, Morele suszone, Migdały słodkie i Rodzynki królewskie Siesta.
Aby uzyskać oryginalny smak tradycyjnego makowca i pełen przepychu charakter ciasta, warto dodać do niego Mak niebieski i Rodzynki królewskie Siesta. Aby wyglądał pięknie można go posypać ziarenkami maku. Natomiast do świątecznego piernika warto dodać Suszone śliwki i zmiażdżone Orzechy włoskie Siesta. Dla dekoracji można posypać wypiek Wiórkami kokosowymi albo Migdałami płatkami Siesta. Mrowisko to tradycyjne ciasto wywodzące się z kuchni litewskiej. Przyrządza się je z chrustów, czyli płatków faworkowego ciasta pieczonych w głębokim tłuszczu. Cienkie chrusty przekłada się makiem i bakaliami albo samą masą makową i polewa całość miodem. Swoją obecną nazwę zawdzięcza przypominającym mrówki, ziarenkom maku, którym jest posypane. Widowiskowe mrowisko można przygotować bazie Maku niebieskiego, Rodzynek królewskich i Migdałów słodkich Siesta.
1
z
8
fot. serwis prasowy
Rodzynki królewskie (100g) ok. 2,20 zł
2
z
8
fot. serwis prasowy
Wiórki kokosowe (100g) ok. 2,60 zł
3
z
8
fot. serwis prasowy
Mak niebieski (250g) ok. 4 zł
4
z
8
fot. serwis prasowy
Migdały płatki (60g) ok. 3,80 zł
5
z
8
fot. serwis prasowy
Morele suszone (100g) ok. 4, 70 zł
6
z
8
fot. serwis prasowy
Orzechy włoskie (80 g) ok. 6,20 zł
7
z
8
fot. serwis prasowy
Śliwki suszone (100g) ok. 2,70 zł
8
z
8
fot. serwis prasowy
Migdały słodkie (100g) ok. 5,00 zł