Suszenie grzybów - 5 najażniejszych zasad

Zasady prawidłowego suszenia grzybów fot. Fotolia
Koniecznie musisz je poznać!
/ 13.08.2013 15:21
Zasady prawidłowego suszenia grzybów fot. Fotolia
Grzyby to jedne z najbardziej pożądanych jesiennych owoców lasu. Nadają potrawom specyficzny, pyszny smak i aromat. Nie mają sobie równych jako dodatek do zup i sosów. Suszenie grzybów pozwala na zachowanie ich fantastycznych właściwości kulinarnych na zimowe dni.

Poznaj 5 najważnijeszych zasad prawidłowego suszenia grzybów!

  1. Nie myjemy grzybów przed suszeniem. Pełne wody grzyby schną dłużej i mogą zacząć gnić.
  2. Grzyby czyścimy "na sucho". Aby to zrobić jak najsukteczniej, można użyć specjalnego pędzelka o miękkim włosiu, który pozwoli nam na usunięcie wszelki leśnych pozostałości.
  3. Wyczyszczone grzyby należy przed suszeniem jeszcze raz przejrzeć. Pamiętaj, że suszymy jednynie jędrne i zdrowe okazy, gdyż inne nie nadają się do tego typu przetwarzania.
  4. Suszymy kapelusze grzybów oraz ich ogonki. Jeśli grzyby są duże, możemy pokroić je w plasterki. Małe grzybki suszymy w całości.
  5. Susząc grzyby w suszarce do grzybów należy pamiętać, aby zachować odpowiednią przestrzeń między poszczególnymi sitami oraz samymi grzybami.

Redakcja poleca

REKLAMA