Poznaj 5 najważnijeszych zasad prawidłowego suszenia grzybów!
- Nie myjemy grzybów przed suszeniem. Pełne wody grzyby schną dłużej i mogą zacząć gnić.
- Grzyby czyścimy "na sucho". Aby to zrobić jak najsukteczniej, można użyć specjalnego pędzelka o miękkim włosiu, który pozwoli nam na usunięcie wszelki leśnych pozostałości.
- Wyczyszczone grzyby należy przed suszeniem jeszcze raz przejrzeć. Pamiętaj, że suszymy jednynie jędrne i zdrowe okazy, gdyż inne nie nadają się do tego typu przetwarzania.
- Suszymy kapelusze grzybów oraz ich ogonki. Jeśli grzyby są duże, możemy pokroić je w plasterki. Małe grzybki suszymy w całości.
- Susząc grzyby w suszarce do grzybów należy pamiętać, aby zachować odpowiednią przestrzeń między poszczególnymi sitami oraz samymi grzybami.