Sushi dla babci

Ten japoński specjał podbija Europę. Jest zdrowy, łatwy do przygotowania i tak ładnie wygląda, że może stanowić pyszny podarunek!
/ 19.01.2007 15:49
Sushi to narodowe danie Japończyków. Do jego przygotowania wykorzystuje się produkty charakterystyczne dla tego kraju – ryż i ryby. Dodaje się też owoce morza, warzywa, grzyby. Moda na zdrowy styl życia sprawiła, że sushi pojawiło się też w innych krajach, gdzie jego smak dopasowano do miejscowych podniebień. Zaczęto więc dosładzać ryż, łączyć go np. z awokado, majonezem. Danie to daje bowiem dużą swobodę przy komponowaniu. A umiejętność jego przygotowywania i podawania uważana jest w Japonii za rodzaj sztuki.

Główne rodzaje
1. Sushi maki – to ryż, kawałki ryby i inne dodatki zawijane w płatki wodorostów przy pomocy bambusowej maty.
2. Uramaki-sushi – sushi zawijane odwrotnie, tzn. ryż stanowi jego wierzchnią warstwę.
3. Temaki-sushi – zawijane ręcznie, dowolnie komponowane przez biesiadników.
4. Sashimi – kawałki świeżej, surowej ryby lub serwowane na zimno owoce morza. Mają delikatny smak.
5. Sushi nigiri – formowane w ręku paluszki z ryżu, na których kładzie się plasterki ryby lub owoce morza.
6. Chirashi-sushi – ryż z ułożonymi na wierzchu dodatkami (może też być z nimi wymieszany).

Sushi maki krok po kroku
Składniki:
- szklanka ryżu krótkoziarnistego
- ocet ryżowy
- sól, cukier
- 30 dag ryby, np. wędzonego na zimno łososia lub tuńczyka
- 1 awokado
- 6 płatków nori
- sos sojowy
- pasta wasabi
- marynowany imbir

1. Ryż dokładnie wypłucz, zalej 250–300 ml wody, zagotuj, gotuj pod przykryciem ok. 20 min, aż będzie miękki. Przełóż do porcelanowej miski, przestudź, zakwaś octem, dopraw solą i cukrem.
2. Rybę i obrane awokado pokrój na słupki.
3. Listek nori połóż na macie bambusowej. Przy jednym brzegu wyłóż warstwę ryżu.
4. Na całej długości ryżu wyciśnij pasek wasabi. Obok niego ułóż na ryżu jeden za drugim słupki ryby lub awokado.
5. Przy pomocy maty bambusowej listek nori z farszem zwiń w ścisły rulon. W podobny sposób zużyj pozostałe składniki. Rulony połóż na talerzu spojeniem do dołu, włóż na godzinę do lodówki.
6. Ostrym nożem maczanym w wodzie pokrój każdy rulon w poprzek na 8 części, tak by powstały kawałki o szerokości około 1,5 cm.
7. Sos sojowy przypraw do smaku octem ryżowym, cukrem i solą. Rozłóż do małych miseczek.
8. Sushi ułóż na talerzu, możesz posypać czarnym lub białym sezamem. Podawaj z doprawionym sosem sojowym, pastą wasabi i kawałkami marynowanego imbiru.

Niezwykłe składniki
Gari
– marynowany imbir, najczęściej w plasterkach lub kawałkach.
Mirin – słodkie wino ryżowe, stosowane jako przyprawa.
Nori – suszone, prażone i prasowane wodorosty (algi).
Ocet ryżowy – zakwasza się nim ryż, doprawia sos sojowy.
Omlet sushi (tamago) – wielowarstwowy, z jaj przyprawionych sosem sojowym, bulionem rybnym i winem mirin.
Sake – japońskie wino produkowane z ryżu, podawane na ciepło przed zjedzeniem sushi.
Wasabi – japoński, ostry chrzan o zielonym kolorze i konsystencji pasty.

Jak jeść
- Sushi jada się rękoma lub pałeczkami. Obowiązkowymi dodatkami do potrawy są wasabi, marynowany imbir i sos sojowy.
- W pierwszej kolejności należy jeść sushi zawinięte w nori, bo algi szybko robią się gumowate.
- Między rodzajami sushi przegryza się imbir maczany w sosie sojowym, który oczyszcza kubki smakowe.

Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)