Sos arrabbiata swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej ostrości – arrabbiato znaczy bowiem po włosku „wściekły”, a pasta all’arrabbiata to nic innego jak „złośliwy, wściekły makaron”. Potrawa wymyślona została przez mieszkańców biedniejszych dzielnic Rzymu - miała dodawać siły i krzepy tamtejszym robotnikom. Współcześnie, arrabbiata uważana jest za jeden z najlepszych, tradycyjnych, włoskich sosów, a jej wyrazisty smak znany jest na całym świecie.
Gęsty i aromatyczny sos Sorenti Arrabbiata przygotowany został na bazie pomidorowego przecieru, a nie wodnego koncentratu. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z makaronem, który pozwoli mu wniknąć w swoją strukturę. Wystarczy wrzucić go na patelnię, podgrzać i połączyć z ugotowanym al dente spaghetti czy penne. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy, ani konserwantów. Jego zdecydowany smak jest wynikiem połączenia wyłącznie naturalnych składników i specjalnej kompozycji przypraw. Warto pamiętać, że chili nie tylko nadaje potrawie charakteru, ale także sprawia, że nasz organizm szybciej spala zbędne kalorie, a w mózgu - na skutek ostrzejszego smaku - wytwarza się endorfina.
Sos Sorenti Arrabbiata dostępny jest w eleganckich, szklanych słoiczkach o pojemności 285 g i 430 g, a jego sugerowana cena na półce wynosi 4,49 zł i 6,99 zł.