Soczysty Schab w sosie winnym i Soczysty Kurczak po cygańsku - nowe Fixy Knorr. Danie na dziś

Soczysty Schab w sosie winnym i Soczysty Kurczak po cygańsku - nowe Fixy Knorr. Danie na dziś fot. serwis prasowy
Knorr przedstwia dwa nowe fixy: pikantny do kurczaka i tradycyjny do schabu
/ 18.02.2010 10:38
Soczysty Schab w sosie winnym i Soczysty Kurczak po cygańsku - nowe Fixy Knorr. Danie na dziś fot. serwis prasowy
W wielu polskich domach podczas świąt nie może zabraknąć także pieczonego schabu. Najczęściej podawany jest z nadzieniem z suszonych śliwek. Co zrobić, by był soczysty i świetnie doprawiony? Najlepiej sięgnąć po nowy wariant Fixu. Danie na dziś z ekstraktem czerwonego wina nadającego mięsu wspaniałego aromatu. A to nie koniec nowości w gamie Fixów… 

Schab na polskim stole

Schab to mięso, które gości na naszych stołach nie tylko od święta. Jest to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, wymienionych na oficjalnym Portalu Promocyjnym Rzeczypospolitej Polskiej. W książkach kucharskich znajduje się najczęściej kilka propozycji podania – wiele z nich to schab nadziewany suszonymi śliwkami lub schab w sosie śliwkowym. Po ostudzeniu, pieczony schab świetnie sprawdzi się do kanapek, zamiast wędliny. Jednak nie ma to jak wspaniale wypieczony, podany na ciepło, soczysty schab serwowany podczas uroczystego obiadu lub świątecznego śniadania. Dziś odkrywamy sekret jego przygotowania z nowym Fixem Danie na dziś – Soczysty Schab w sosie winnym. Dołączona torebka foliowa sprawia, że mięso piecze się we własnym sosie – jest soczyste i miękkie. Nie trzeba także dodawać do niego dodatkowych ilości tłuszczu i wody. Czysty piekarnik i łatwość przygotowania to kolejne zalety produktu. Jednak najważniejszą cechą potrawy przygotowanej z Fixem jest jej smak. W każdej torebce odnajdziemy starannie dobrany bukiet aromatycznych ziół, w tym bazylii, tymianku, majeranku, goździków oraz jabłek, pomidorów i czosnku. Ale tajemnicą nowego Fixu jest…

Harmonia smaku mięsa i wina
Wino wspaniale komponuje się ze smakiem mięs. Podręczniki kulinarne do wieprzowiny i dziczyzny zalecają podawanie czerwonego wina. Dzięki temu, że ma ono bardziej wyrazisty bukiet smakowy, dobrze łączy się z pieczonym schabem, nadziewanym słodkimi, suszonymi śliwkami. Do schabu zdecydowanie lepiej będzie pasować wino wytrawne. Najlepiej, aby nie miało zbyt kwaskowatego smaku. Świetnie sprawdzi się wino ze szczepu chardonnay albo merlot. Kraj pochodzenia nie jest tu najważniejszy. Słodycz śliwek, wytrawne wino i soczysty schab z przyprawami – takiemu połączeniu trudno się oprzeć.

Odrobina kulinarnej pikanterii

Drugą nowością w ofercie Knorr jest Soczysty Kurczak po cygańsku. Mięso drobiowe ma dość łagodny smak i jest wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu ciekawych dań. Nowa propozycja Knorr przypadnie do gustu zwłaszcza tym osobom, które nie stronią od odrobiny pikanterii – na talerzu oczywiście. Połączenie papryki, czarnego pieprzu, majeranku i innych przypraw zamieni kurczaka w pyszne, wyraziste danie.

Sugerowana cena nowych Fixów Knorr to: 2,81 zł/sztuka, czyli taka sama jak pozostałych wariantów Fixów Knorr.