Smaki świata

Smaki świata fot. serwis prasowy
Książka Evity de Gor i Gavina Baxtera to dwujęzyczny przewodnik kulinarny, który przyda się nie tylko w kuchni, ale także podczas wyprawy na egzotyczny targ
/ 10.04.2012 06:14
Smaki świata fot. serwis prasowy
Życie ma wiele smaków. Najlepiej można się o tym przekonać zmieniając na jakiś czas miejsce zamieszkania. O jego wyjątkowości w dużej mierze decydują smaki lokalnych potraw, a składników do nich należy szukać tam, gdzie to robią miejscowi – na targach i bazarach. Wiedzą o tym autorzy książki Smaki świata – Polka, która większość życia mieszkała w Australii oraz Australijczyk, który osiadł w Polsce. Ich książka to owoc współpracy i przyjaźni, jaka połączyła tych dwoje pasjonatów sztuki kulinarnej.

Smaki świata to wyjątkowa podróż przez wszystkie kontynenty. Przepisom kulinarnym towarzyszą krótkie komentarze do specyfiki wybranego regionu. Każda z kuchni narodowych reprezentowana jest przez wyjątkowe smakołyki. Z włoskich specjałów autorzy wybrali między innymi bruschettę z pomidorem i bazylią oraz zapiekankę z rabarbarem i śliwkami. Pieczone udka kurczaka to propozycja dla miłośników dalekiego Peru, a przepis na sos chimichurri przybliża podniebieniom kawałek Argentyny. Polska kuchnia bynajmniej nie wypada na tle innych państw blado. Przykładem może być przepis na łososia bałtyckiego z grilla, pieczona rolada wieprzowa z wędzonymi śliwkami, grzybami i cebulą. Mimo popularności fast foodów, domowe obiady traktowane są w naszym kraju jako tradycja, co sprzyja sięganiu po różnorodne produkty pochodzenia naturalnego, których nie brakuje na targowiskach i bazarach. Smaki świata to książka także o tym, jak ważne jest nieprzetworzone jedzenie i radość gotowania.

O autorach:
Evita de Gor — urodzona w Polsce, córka aktorki i marynarza. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i School of Visual Arts w Sydney. Przez większość życia związana z Australią. Nie obce są jej wyzwania – przeprowadzała się ponad 30 razy, w tym dwa razy wraz z całym dobytkiem na koniec świata. Autorka książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Matka sześciorga dzieci. Cały czas w ruchu, także w kuchni.
Gavin Baxter — mistrz kuchni uhonorowany medalami w Australii na poziomie stanowym 
i ogólnokrajowym, pasjonat podróży. Obecnie szef kuchni Hotelu Marriott w Warszawie, gdzie miał okazję gotować między innymi dla prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy podczas jego wizyty w Polsce. Wraz z żoną Agnieszką i dwiema córkami odkrywa polskie smaki,  zwłaszcza te regionalne.

Dane bibliograficzne:
Wydawnictwo G+J Gruner + Jahr Polska
Cena detaliczna: 59,90 zł
ISBN: 978-83-7778-006-0 
Lliczba stron: 367
Tagi: książka

Redakcja poleca

REKLAMA