„Kuchnia portugalska może okazać się prawdziwą niespodzianką dla tych, którzy nigdy wcześniej jej nie próbowali. Jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych na świecie, co wynika z kolonialnej historii kraju. Większość osób wie, że Portugalczycy mają najlepsze ryby i owoce morza, jednak warto wspomnieć, że posiadamy także doskonałe mięsa, szczególnie wołowinę oraz wieprzowinę. Szczycimy się również wyśmienitymi winami, różnorodnymi serami, wysokiej jakości oliwą oraz aromatyczną kawą, którą kończymy każdy posiłek”, mówi Gonçalo Gregier Franco, Portugalczyk, współwłaściciel firmy Smaki Portugalii.
Po pierwsze - ryby
Ryby stanowią ważny składnik kuchni portugalskiej. Dzięki swojej wyjątkowej lokalizacji - położeniu nad Oceanem Atlantyckim oraz długiej linii brzegowej (w sumie 2 700 km - łącznie z wyspami) - Portugalia ma doskonały dostęp do znajdujących się tam zasobów naturalnych, czyli m.in. sardynek i tuńczyków, które mają tu idealne warunki do rozwoju. Stąd też grillowanie sardynki są jednym z najbardziej popularnych dań i nieodłącznym elementem odbywających się w Lizbonie festynów Festas dos Santos Populares. Są uznawane za największe i najbardziej tłuste na świecie, a ze względu na posiadane wartości odżywcze, ich spożywanie jest nie tylko przyjemnością, ale i korzyścią dla naszego zdrowia. Równie dorodne i smaczne są także portugalskie tuńczyki. Amatorzy wędkowania powinni się wybrać na Azory lub Maderę, by spróbować swych sił w złapaniu tamtejszych, imponujących okazów.
Nic więc dziwnego, że z Portugalii pochodzi najstarsza europejska firma produkująca konserwy – Ramirez (powstała w 1853 r.). Firma od stuleci dostarcza wysokiej jakości konserwy rybne, łącząc tradycyjne metody przetwarzania ryb z innowacjami technologicznymi. Ramirez jest też jednym z pierwszych przedsiębiorstw, które wymyśliły i wprowadziły rewolucyjne otwarcie puszki (przy pomocy okrągłej dźwigni), nie wymagające użycia otwieracza do konserw.
Portugalskie złoto - Oliwa Oliveira da Serra
Portugalia kojarzona jest przede wszystkim z winem porto i madera, jednak do jej skarbów kulinarnych zalicza się także oliwę. Cześć z tych, którzy ją spróbowali, uważa ją nawet za najlepszą na świecie.
Oliwki przywędrowały do Portugalii wraz z okupującymi Półwysep Iberyjski Maurami, stąd też pochodzi tutejsza nazwa oliwy z oliwek – azeite. Jej wytłaczaniem zajmowały się niegdyś przeważnie klasztory, w tym m.in. w Alcobaça, Coimbrze czy Tomar. W Portugalii w piękne gaje oliwne obfituje szczególnie region Alentejo.
Dowodem na wysoką jakość oraz doskonałe walory smakowe portugalskiej oliwy jest marka Oliveira da Serra. Jedna z jej oliw z pierwszego tłoczenia – Vintage - konsekwentnie, od pięciu lat otrzymuje złoty medal przyznawany przez Monde Selection (jest to międzynarodowy, niezależny instytut jakości).
Lizbońska kawa Nicola
Lizbona, a zwłaszcza tutejsza kawiarnia - Café Nicola, także ma się czym poszczycić. W tym legendarnym miejscu na początku XIX wieku spotykała się śmietanka towarzyska stolicy - politycy i pisarze, w tym m.in. słynny poeta Bocage. Serwowana tu kawa, pochodząca z byłych kolonii portugalskich, tak bardzo przypadła do gustu Portugalczykom, że pod marką Nicola rozpoczęto sprzedaż pakowanej kawy, a wkrótce potem jej masową produkcję. Jedna z mieszanek otrzymała nawet nazwę na cześć jednego z częstych gości kawiarni – Bocage.
Naturalne bąbelki
W Portugalii dużą popularnością cieszy się także gazowany napój Sumol, pozytywnie wyróżniający się na tle wszystkich innych światowych marek. W jego składzie znajduje się najwięcej soku i miąższu owocowego (6-10% w zależności od smaku, przy standardowej zawartości w tego typu napojach - max. 1-2%). Nie zawiera też sztucznych barwników i konserwantów.
Wszystkie te produkty dostępne są już Polsce za pośrednictwem firmy Smaki Portugalii (www.smakiportugalii.pl). Można je dostać w wybranych delikatesach (m.in. Kuchnie Świata, Alma, Bomi, Piotr i Paweł, Mini Europa).