Smaki cukinii

Niektórzy twierdzą, że wadą cukinii jest brak zdecydowanego smaku. Dla innych to największa zaleta, bo można ją przyrządzać na wiele sposobów.
/ 25.09.2006 03:05
Coraz chętniej uprawiana i używana w naszej kuchni cukinia jest odmianą dyni. Ma same zalety: tania, doskonale u nas rośnie na działkach i w ogródkach, można ją gotować, dusić, smażyć, podawać na przystawkę, główne danie i deser. Najsmaczniejsze są cukinie nieduże (10–15 cm), młode, o delikatnym miąższu i cienkiej zielonej lub żółtej skórce. Takie są też najwartościowsze, bo pod skórką znajduje się większość cennych składników. Należy je właśnie wtedy zerwać, bo potem twardnieją i są mniej smaczne.

Pyszne kwiaty
Kwiaty wszystkich odmian dyni, również cukinii, są jadalne. Trzeba je przyrządzać zaraz po zerwaniu, bo szybko więdną. Opłukane i dokładnie osączone kwiaty można dodawać do sałatek, gotować z nich zupę, robić purée, smażyć w cieście. Najlepsze są faszerowane, nie tylko znakomicie smakują, ale też bardzo efektownie wyglądają.

Dla zdrowia i urody
Jedząc potrawy z cukinii, zaopatrujesz organizm w wartościowe witaminy i sole mineralne i... chudniesz.

- Miąższ cukinii jest zasobny w beta-karoten (wit. A), kwas foliowy, wit. C. To także bogate źródło potasu.
- Niezwykłą zaletą cukinii jest to, że nie kumuluje metali ciężkich, co jest ważne zwłaszcza w uprawach miejskich na działkach i w przydomowych ogródkach.
- 100 g cukinii to zaledwie 16 kcal, jest więc wymarzonym warzywem dla odchudzających się.
- Cukinia ma dużo wody, która w połączeniu z witaminami i minerałami bardzo korzystnie wpływa na cerę.
- Jeśli miewasz wypryski czy wągry, przetrzyj je plasterkiem cukinii, wysuszy skórę i ściągnie nadmiar tłuszczu.

Pikantna
- Gulasz, bigos, leczo
Cukinie pokroić, połączyć z warzywami i mielonym lub pokrojonym mięsem, udusić, przyprawić.
- Faszerowane z przekrojonych wzdłuż cukinii łyżeczką wyjąć gniazda nasienne i nadziać mięsem, ryżem, warzywami, udusić lub upiec (można przedtem posypać startym serem).
- Zapiekanki z makaronem, ryżem, kaszą, mięsem, serem.
- Smażona i z rusztu. Panierowana, w cieście naleśnikowym lub bezpośrednio na oleju.

Łagodna
- Placuszki, kolteciki
Zetrzeć cukinię, dodać mąkę i jajko, usmażyć, przyprawić na słodko (np. z konfiturami) lub na ostro.
- Jajecznica, omlet
Do roztrzepanych jajek dodać pokrojoną cukinię (nieobraną), przyprawić i usmażyć. Fantastycznie smakuje i bajecznie wygląda.
- Zupa
- Krótko ugotowaną cukinię zmiksować, przyprawić np. śmietanką.

Kwaśna
- Marynowana
W zalewie z octu, cukru, soli i innych przypraw, potem pasteryzowana, wytrzymuje kilka miesięcy. Znakomita do sałatek i mięs.
- Sałatka
Młodą cukinię pokroić (starszą trzeba zblanszować, wrzucając kawałki na 1 min na wrzątek), przyprawić winegretem lub majonezem.

Słodka
- Ciasto
Z mąki, jajek, cukru, oleju, cynamonu, proszku do pieczenia i startej cukinii, przełożyć powidłami.
- Jak ananas
Kawałki cukinii ugotować w syropie cukrowym z dodatkiem cytryny i przypraw, smakują jak ananas.

Zrób! Łatwe i smaczne
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć niedużą cukinię, posolić, odsączyć sok, dodać 1–2 jajka, zioła, pieprz, szczyptę proszku do pieczenia i tyle mąki, żeby ciasto było dość gęste, wszystko wymieszać i usmażyć jak placki ziemniaczane, podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA