Słodkiego, zdrowego życia

Biały cukier powszechnie osładza nam życie. Niestety, nie należy on do najzdrowszych produktów.
/ 13.06.2005 14:04
 
Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować ze słodkiej kawy czy herbaty? Zapomnieć o deserach? Nie! Po prostu sięgnijmy po jego inne odmiany.

Najpopularniejszy cukier kryształ otrzymywany jest z buraków cukrowych. Jego biały kolor to wynik rafinacji, czyli oczyszczania. Niestety, w tym procesie oprócz smaku i koloru zmienia się też wartość odżywcza cukru. Cukier kryształ to czysta sacharoza, nie zawiera już żadnych składników mineralnych, ani witamin. Dziennie nie powinniśmy jeść więcej niż 4 łyżeczki sacharozy, a trzeba pamiętać, że znajduje się ona także w słodyczach, ciastach, deserach oraz napojach. Szczególnie nie jest wskazana dla osób chorych na cukrzycę.

Glukoza

Jest tak samo kaloryczna jak biały cukier, tzn. 100 g dostarcza 400 kcal, jest jednak mniej słodka. Ponieważ jest to cukier prosty, bardzo szybko wchłania się do krwi. Również nie jest wskazana dla diabetyków. Stanowi jednak dobre źródło energii dla osób chorych i sportowców. Dodaje się ją do piwa, słodyczy, odżywek dla sportowców.

Fruktoza
To najlepszy cukier dla tych, którzy chcą się odchudzić. A to dlatego, że jest słodsza od zwykłego cukru. Żeby więc uzyskać ulubiony smak np. herbaty czy kawy, można jej dodać o połowę mniej niż cukru białego. Ma również inne zalety: przyspiesza spalanie alkoholu, nie przyczynia się do powstawania próchnicy, mogą ją jadać diabetycy. Słodzi się nią soki, syropy, lody. Można jej używać do domowych wypieków i deserów, np. galaretek czy kompotów.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)