Słodkie Święta z tradycją

seromakowiec fot. Adobe Stock
Poznaj 3 przepisy na najlepsze świąteczne słodkości
15.11.2018 11:03
seromakowiec fot. Adobe Stock

Przygotowanie kolacji wigilijnej to swoisty sprawdzian kulinarnych umiejętności każdej pani domu. Jeśli lubisz piec, ale boisz się, że przygotowanie świątecznej wieczerzy może cię przerosnąć, poznaj nasze przepisy na tradycyjne słodkości. Pozytywnie zaskoczysz swoją rodzinę i zaproszonych gości, którzy pokochają smak tych pyszności.

Kutia

Kutia to jedno z najpopularniejszych słodkich dań, jakie pojawiają się na świątecznym stole. Wprawdzie potrawa wywodzi się z kultury ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej i Polski Kresowej, dziś cieszy się ogromną sławą na naszych wigilijnych stołach. Podanie kutii podczas wigilii ma zapewnić szczęście i urodzaj.
Poznaj przepis na ten deser.

Składniki:

  •     szklanka łuskanej pszenicy
  •     szklanka suchego maku
  •     szklanka mleka
  •     100 ml miodu (najlepiej spadziowy)
  •     3 łyżki rodzynek
  •     2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  •     1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  •     5 daktyli
  •     5 fig
  •     parę kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  • Pszenicę przepłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc.
  • Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (pamiętaj, żeby nie rozgotować). Gotuj ok. 3-4 godziny. Pamiętaj, żeby podczas gotowania, wymienić kilka razy wodę.
  • Ugotowane ziarna odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
  • Mak wypłukaj, zalej wrzącym mlekiem i gotuj do miękkości.
  • Przestudź mak i 2 razy zmiel go w maszynce o gęstym sitku.
  • Mak połączyć z pszenicą, dodaj miód i starannie wymieszaj.
  • Daktyle i figi pokrój drobno
  • Rodzynki sparz.
  • Do maku i pszenicy dodaj skórkę pomarańczową, aromat i orzechy.
  • Dokładnie wymieszaj wszystko.
  • Kutię przełóż do ozdobnej salaterki lub miseczki, a następnie ozdób ją.
  • Podawaj schłodzoną jako wigilijny deser.  



Makowiec

Nasi przodkowie wierzyli, że mak zapewnia kontakt z zaświatami i umożliwia utrzymanie relacji ze zmarłymi przodkami. Według tradycji mak miał zapewnić siłę i zdrowie. To dlatego na świątecznym stole nie mogło zabraknąć tego ciasta. Gospodynie domowe prześcigały się w pomysłach na wykonanie makowca. Jedne zawijały mak w ciasto, piekąc smaczne rolady. Inne przekładały makiem pulchne kawałki biszkoptów. Ciasto świetnie pasuje do wigilijnego suszu albo cieplej herbaty z cytryną.
Zobacz nasz przepis.

Składniki:

  •     mąka 250 g
  •     drożdże 20 g
  •     cukier 150 g
  •     mleko 130 ml
  •     jajko 1 szt
  •     kandyzowana skórka pomarańczowa 100 g
  •     masa makowa 400 g
  •     cukier puder 100 g
  •     Margaryna do pieczenia 70 g

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.
  • Margarynę rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko.
  • Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.
  • Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
  • Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń.
  • Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w 180 st. C około 35 minut.
  • Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier.
  • Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.


Pierniczki

Kochają je dzieci i dorośli. Uwielbiamy ich słodki  smak. Pierniczki wieszamy też na choinkę, by cieszyły oczy. Wiele przyjemności sprawia nam już samo przygotowanie tych świątecznych ciasteczek, zdobienie lukrem, czekoladą i kolorowymi koralikami.
Poznaj nasz przepis i wykonaj pierniczki sama.

Składniki:

  •     1/4 szklanki miodu
  •     80 g masła
  •     1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  •     1 jajko
  •     2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  •     1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •     1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  •     opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

  • Miód i masło podgrzej w garnuszku i przestudź.
  • Dodaj pozostałe składniki i wyrób lub zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, następnie schłódź je.
  • Ciasto wałkuj na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką.
  • Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w temperaturze 180ºC.
  • Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
  • Udekoruj je według własnego pomysłu.