Kuchnia skandynawska to ogólne pojęcie dla kulinariów krajów Północnej Europy, takich jak Szwecja, Norwegia czy Dania. Tak naprawdę więcej je łączy niż dzieli – smaki, które w nich znajdziemy, są tak naprawdę bardzo zbliżone, często różnią się jedynie nazwami czy też sposobem przyprawienia. Jedno jest pewne – podstawowym składnikiem kuchni skandynawskiej są wszelkiego rodzaju ryby, a przede wszystkim śledzie. Dzieje się tak oczywiście ze względu na położenie tych państw nad Morzem Bałtyckim – największym akwenem połowowym tego gatunku. Ich mieszkańcy znają nieprzeliczoną ilość sposobów ich przyrządzania – niektóre z nich uznawane są za szczególnie specyficzne dla tego regionu.
Aromatyczny przysmak skandynawski
Śledzie po skandynawsku z zielem angielskim to nowość firmy SEKO S.A., którą od niedawna możemy znaleźć na półkach naszych sklepów. Nieduże kawałki śledziowych filetów umieszczone zostały w aromatycznej zalewie, sporządzonej z dodatkiem ziela angielskiego – przyprawy niezwykle popularnej w Europie od przełomu XVI i XVII wieku, kiedy to została sprowadzona z Ameryki Południowej przez towarzyszy Krzysztofa Kolumba. Ziele angielskie, będące owocami Korzennika lekarskiego, charakteryzuje się specyficznym, korzennym aromatem, przypominającym aromat przypraw takich jak goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, gorczyca czy pieprz.
Śledzie po skandynawsku SEKO S.A. to przekąska, która doskonale sprawdza się zarówno jako samodzielne danie, jak i podstawa przygotowywanych potraw – przystawek, sałatek, kanapek. Jej korzenny aromat, tak charakterystyczny dla kuchni skandynawskiej, będzie nowością na naszym stole – wzbogaci smak nie tylko odświętnego, lecz również – codziennego menu.
Śledzie po skandynawsku z zielem angielskim SEKO S.A.
Waga: 300 g oraz 3 kg.
Cena: ok. 4,65 zł (300g).