Skrzydełko czy nóżka

Nie masz pomysłu na obiad? Oto propozycja łatwa i tania w realizacji – kup skrzydełka lub udka kurczaka, przypraw je i upiecz.
/ 18.04.2007 16:10
Nie masz pomysłu na obiad? Oto propozycja łatwa i tania w realizacji – kup skrzydełka lub udka kurczaka, przypraw je i upiecz. W ten sposób już po półgodzinie będzie na ciebie czekał smaczny obiad. Co więcej, ponieważ mięso drobiowe należy do tych zdrowszych, podobne danie możesz przygotować nawet dwa razy w tygodniu.
Podobne, ale nie takie samo, bo w zależności od tego, czym przyprawisz kurczaka, będzie smakował inaczej. A masz duże pole do popisu, bo drób jest równie dobry w wersji pikantnej i słodkiej, korzennej i ziołowej, z owocami oraz z warzywami. Wszystko zależy od tego, na co masz właśnie ochotę.

Czym przyprawić
Kurczaka możesz przyprawić np. majerankiem, estragonem, bazylią, miętą, oregano, rozmarynem, cząbrem, tymiankiem, mieloną papryką, curry, imbirem, pieprzem, posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki.

My proponujemy ci sprawdzone zestawy:
Zestaw 1: miód, ostra papryka, sezam;
Zestaw 2: sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek, czosnek;
Zestaw 3: musztarda, cytryna, rozmaryn, sól, pieprz.

Oprócz skrzydełek i udek błyskawicznie upieczesz też filet. Pamiętaj jednak, że mniej tłuste, pozbawione skórki kawałki kurczaka szybko tracą soczystość. Dlatego najlepiej piecz je w folii aluminiowej.

W curry. Pierś z kurczaka pokrój w poprzek włókien na dość szerokie paski. Natrzyj olejem, czosnkiem, solą i curry, odstaw na 30 minut. Nabijaj na drewnianą szpadkę, upiecz.
Podawaj z ryżem i surówkami, np. z białej kapusty.


Z pieczarkami. Udka oprósz solą i pieprzem, obsmaż na maśle. Przełóż do rondla, dodaj przesmażone na maśle pieczarki i cebulę. Podlej odrobiną wrzątku, duś, aż mięso będzie miękkie, posyp natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami z wody i jarzynami, np. brokułami.

W ziołach. Kawałki kurczaka posmaruj olejem, posyp solą, pieprzem, estragonem, tymiankiem. Piecz w 200ŻC, aż się przyrumienią, posmaruj majonezem, piecz jeszcze 10 min.
Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówkami.

Z warzywami
. Udka posmaruj olejem, posyp solą i papryką, odstaw na 30 minut. Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz 20 min. Dodaj pokrojone warzywa (cukinię, paprykę, pomidor), piecz jeszcze 15 min.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Wartość odżywcza
- Najwięcej tłuszczu kryje się w skórce kurczaka. Najmniej kaloryczna jest pierś z kurczaka pieczona bez skórki –100 g ma ok. 75 kcal, a 100 g mięsa z udka lub skrzydełka to ok. 160 kcal.
- Mięso z kurczaka jest lekkostrawne. Dostarcza też cynku (zwiększa odporność), witaminy B6 (zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe) i łatwo przyswajalnego żelaza (poprawia skład krwi).


Redakcja poleca

REKLAMA