Czy wiesz, że...
- Na smak i konsystencję sera wpływa rodzaj mleka użytego do produkcji (krowie, kozie, owcze), a także proces technologiczny (w tym dodane mikroorganizmy – bakterie, pleśnie).
- Charakterystyczne oczka w serze tworzą się pod wpływem dwutlenku węgla powstającego w czasie produkcji. Jak się okazuje, „dziurawe” sery, np. ementaler, są bogate w wit. B12, która jest zalecana przy anemii.
Te gatunki warto poznać
Najbardziej popularne sery żółte w Polsce to m.in. gouda, ementaler. Inne europejskie przysmaki dopiero wkraczają na nasze stoły. Warto poznać ich smak i wykorzystać je do przyrządzenia ciekawych potraw.
1. Gruyere – szwajcarski ser twardy, kruchy, o słodkawym smaku, pokryty brązowawą skórką.
- Do fondue, na deskę serów.
2. Feta – ser grecki, z mleka koziego, owczego lub ich mieszanki. Jest zwarty, gładki, biały, w zalewie solankowej.
- Do sałatek, farszów.
3. Mascarpone – włoski ser twarogowy produkowany ze śmietany. Ma kremową konsystencję i słodki smak.
- Do deserów, m.in. do tiramisu.
4. Mozzarella – włoski miękki ser o delikatnym smaku.
- Do sałatek, przystawek, pizzy, zapiekanek.
5. Oscypek – polski ser owczy lub krowi, solony, wędzony.
- Do sałatek, zapiekanek, świetnie smakuje pieczony lub smażony podany z sosem żurawinowym.
6. Parmezan – włoski ser twardy, z mleka krowiego, o dość wyraźnym smaku.
- Do posypywania zapiekanek, makaronów, zup, sałatek.
7. Ricotta – włoski ser twarogowy z mleka krowiego lub owczego, dość zwarty.
- Do farszów, ciast.
8. Roquefort – francuski ser z mleka owczego z niebieską pleśnią, ma słodko-ostry smak.
- Do sałatek, sosów.