Dla łasuchów…
Masz ochotę na słodycze? Sięgnij po suszone owoce. Mają o połowę mniej kalorii niż ciastko czy chipsy. Suszenie owoców jest najstarszą metodą konserwowania żywności. Stosowano ją już kilka tysięcy lat temu w rejonach Azji i regionach śródziemnomorskich. Kiedyś suszono je na słońcu i wietrze - dawne przepisy zwracały uwagę na to, by owoce suszyć bardzo powoli. Zajmowało to dużo czasu. Dzisiaj możesz łatwo i szybko wysuszyć jabłka, morele, brzoskwinie czy gruszki w suszarkach do warzyw i owoców firmy SENCOR. Dzięki temu profesjonalnemu urządzeniu suszenie przebiega szybciej i jest bardziej dokładne, przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych.
Suszone owoce są dużo zdrowsze niż popularne kompoty - zawierają dużo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych. Świetnie zaspakajają też apetyt na słodycze – zatem polecane są osobom dbającym o linię. Możesz je również stosować do pieczonych mięs czy sałatek.
Dla grzybiarzy…
Koniec lata i jesień to wymarzona pora dla grzybiarzy. Leśne wyprawy pozwalają oderwać się od codzienności, a pełny kosz własnoręcznie nazbieranych grzybów napełnia serce dumą. Grzyby mają tę wielką zaletę, nie trzeba zjadać ich od razu – można je ususzyć i wykorzystać dużo później, jako składnik wielu potraw.
Najstarszym sposobem suszenia grzybów jest oczywiście nawleczenie ich na sznurek albo drut. Można również nabić grzyby na patyk lub rozłożyć na sitach. Zajmuje to wiele miejsca i czasu. Podobnie jak owoce, aby grzyby nie utraciły aromatu i właściwości odżywczych, bardzo istotna jest temperatura suszenia. W piekarniku trzeba pilnować, aby w początkowym etapie nie była zbyt wysoka i dopiero, gdy grzyby stracą większość wody, można pozwolić sobie na zwiększenie temperatury. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest suszarka do grzybów firmy SENCOR. W zależności od tego, jaki model wybierzemy, tace do suszenia są różnej wysokości. W modelu SFD- 135E z 4 wysokimi, tacami można suszyć całe, duże grzyby czy grube plastry warzyw czy owoców. A co najważniejsze są to bardzo ciche urządzenia.
Aby odpowiednio przygotować grzybowe zapasy na zimę, należy pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Przede wszystkim muszą być świeże i zdrowe. W odpowiednich warunkach suszone grzyby zachowują przydatność do spożycia nawet przez trzy lata.
Suszarka spożywcza - SFD 135E
Suszy owoce, warzywa, zioła, grzyby oraz inne rodzaje pożywienia
4 sita w podstawowym wyposażeniu, śr. 33 cm
Ekstra wysokie tace suszące - 2,5 cm - odpowiednie do suszenia ekstra grubych plastrów owoców, grzybów, warzyw itp.
Ciche działanie, podświetlany włącznik, bezpiecznik
Moc 250W
Cena - 210,00 zł
1
z
2
fot. serwis prasowy
Suszarka spożywcza - SFD 130A
Suszy owoce, warzywa, zioła, grzyby oraz inne rodzaje pożywienia
5 sit w podstawowym wyposażeniu
Ciche działanie, podświetlany włącznik, bezpiecznik
Moc 250W
Cena - 199,00 zł
Suszy owoce, warzywa, zioła, grzyby oraz inne rodzaje pożywienia
5 sit w podstawowym wyposażeniu
Ciche działanie, podświetlany włącznik, bezpiecznik
Moc 250W
Cena - 199,00 zł
2
z
2
fot. serwis prasowy
Suszarka spożywcza - SFD 128E
Suszy owoce, warzywa, zioła, grzyby oraz inne rodzaje pożywienia
5 sit w podstawowym wyposażeniu
Ciche działanie, podświetlany włącznik, bezpiecznik
Moc 250W
Cena - 189,00 zł
Suszy owoce, warzywa, zioła, grzyby oraz inne rodzaje pożywienia
5 sit w podstawowym wyposażeniu
Ciche działanie, podświetlany włącznik, bezpiecznik
Moc 250W
Cena - 189,00 zł