Sękacz Dan Cake fot. serwis prasowy

Sękacz Dan Cake

Wigilijny deser dla zapracowanych
/ 22.12.2011 06:11
Sękacz Dan Cake fot. serwis prasowy

Barszcz z uszkami, karp, pierogi z kapustą, kutja i oczywiście pyszne bożonarodzeniowe wypieki – święta to duże wyzwanie nawet dla tych, którzy na co dzień lubią spędzać czas w kuchni.  - Każdy prawdziwy kucharz wie jednak, że uroczysta kolacja powinna mieć wszystkie elementy: od lekkich przekąsek czy zup w roli przystawki, przez danie główne, aż do deseru.  Przygotowanie wszystkiego samemu, może być jednak trudne – przyznaje Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze. - Tym bardziej, że nadchodzące  święta wypadają w weekend , więc na  przygotowania mamy jeszcze mniej czasu niż co roku. Chcą zaoszczędzić sobie trudu, warto zatem sięgnąć po gotowe, ale tradycyjne przysmaki. Na świąteczny deser doskonale pasuje zatem makowiec, Ciasto Piernikowe czy tradycyjny, słowiański Sękacz – radzi Robert Muzyczka.

Przepis tradycją pisany
 - Sękacz to ciasto nieco zapomniane, niestety. Choć za czasów naszych pradziadków, było jednym z obowiązkowych elementów świątecznego czy weselnego menu – przyznaje Robert Muzyczka. – Być może dzieje się tak, gdyż przepis na sękacz jest dość skomplikowany.

Tradycyjna receptura na sękacz powstała na Kresach. Przyrządzenie tego specjału wymagało wiele cierpliwości: stożkowaty rożen, opiekany nad wolnym ogniem, był kilkakrotnie oblewany warstwami ciasta. W ten sposób, spływająca powoli słodka masa, tworzyła zastygające sople, które po upieczeniu przypominały wystające sęki. W rezultacie gotowy sękacz wyglądał niczym ścięty pień drzewa. – Dziś, choć sposób przygotowania naszego Sękacza został unowocześniony, nadal staramy się być wierni dawnym przepisom – przyznaje Marta Wasilewska, Marketing Manager firmy Dan Cake.
 – Dlatego Sękacz Dan Cake wypiekany jest na bazie odpowiednio wyselekcjonowanych składników – takich jak wysokiej jakości mąka pszenna, cukier czy naturalna masa jajowa. Do produkcji naszych ciast nie używamy też konserwantów, ani sztucznych barwników.

Ciasto bardzo ekskluzywne
- Sękacz Dan Cake to tylko jedno z ciast dostępnych w świątecznej Linii Premium – mówi Marta Wasilewska. Luksusową kolekcję Dan Cake tworzą wypieki oblane intensywną czekoladową polewą i zapakowane w eleganckie pudełka. Całość dopełnia wytrawna Babka Likierowa Amaretto. Stylowe, czarno–złote opakowania to zapowiedź słodkiej przyjemności kryjącej się w ich wnętrzu. W przypadku Sękacza mamy do wyboru ciasto w mlecznej lub deserowej czekoladzie. Ułożone w apetyczne kręgi i oblane słodką polewą kusi już swoim wykwintnym wyglądem.  – Celem stworzenia Linii Premium było właśnie to, by wyśmienity smak naszych ciast szedł w parze z ich eleganckim wyglądem. Wszystkie wypieki z tej kolekcji bazują na surowcach najwyższej jakości i naturalnych aromatach  – tłumaczy Marketing Manager Dan Cake. 
– Każdy z wypieków, takich jak na przykład Sękacz, Torcik Sachera czy Babka z Amaretto, to osobna historia, oparta na tradycyjnej recepturze.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)