Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Ryż długoziarnisty biały to najpopularniejszy zapewne w naszych kuchniach. Jest to ryż czysty łuskany, a stosowny może być na wiele sposobów. Jego najszlachetniejszą odmianą jest basmati. Zazwyczaj jego czas gotowania (na sypko) wynosi od 10 do 15 minut, jeśli kupujemy ten w torebkach do gotowania - zawartość torebki powinna być 2 razy grubsza niż wyjściowo.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Jest bardziej kleisty w porównaniu do długoziarnistego. Jego ziarna mają ok 6 mm długości. Doskonały do risotto, a także deserów, zwłaszcza puddingu.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Arborio to ryż włoski, krótkoziarnisty. Na pewno spotkamy go w risotto oraz w sałatkach. Zawiera dużo skrobi, która wydziela się podczas gotowania, stąd jest bardziej kleisty - podobnie jak potrawy na bazie tego ryżu.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Ryż brązowy to ryż niepolerowany. Jest zdrowszy od białego, coraz bardziej popularny, jednak wciąż nieco droższy. Czas gotowania wynosi przeciętnie od 30 do 40 minut.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
(W środku). Ryż czarny - niegdyś zakazany, dostępny tylko dla chińskiego cesarza. Jest bardzo zdrowy. Wykorzystywany głównie do dekoracji oraz do wyrobu makaronu czy jako dodatek do chleba. W Polsce dostanie go jest bardzo trudne - warto jednak pamiętać o nim w czasie podróży, np. do Chin lub do USA. Składnik ten na pewno wywoła niemałe zainteresowanie.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Dziki brązowy ryż właściwie nie jest ryżem sensu stricte. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która szczególnie upodobała sobie tereny bagniste - można go spotkać nad wodą. Inna nazwa to zizania wodna lub owies wodny. Czas gotowania jest stosunkowo długi.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Ryż czerwony to ryż średnioziarnisty, niepolerowany - zawiera zatem osłonki w czerwonym kolorze. Uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia. Czerwony ryż jest u nas mało popularny, a jeśli - używamy go głównie do deserów.
Rodzaje ryżu - który ryż wybrać?
Inną jego nazwą jest "czerwony ryż cargo" - ze względu na popularność eksportu w kontenerach tej odmiany. Szczególnie popularny w Tajlandii, a powszechnie zalecany dla diabetyków. Jego smak jest lekko orzechowy, można go nabyć w sklepie ze zdrową żywnością.