"Ratowanie" nieudanych potraw

Niedawno spotkałam Maciusia- syna naszych sąsiadów. Z uśmiechem na ustach oznajmił „Proszę pani, proszę pani- dziś na obiad przychodzą do nas goście.
/ 22.10.2010 06:00

Niedawno spotkałam Oskarka - syna naszych sąsiadów. Z uśmiechem na ustach oznajmił „Proszę pani, proszę pani - dziś na obiad przychodzą do nas goście. W domu od dawna mówi się o tym spotkaniu, a dziś już od rana tatuś i mamusia są zdenerwowani. Mamusia jest strasznie zajęta. To bardzo fajnie jak przychodzą goście - czasami się ze mną pobawią. Mamusia piecze ciasto i przygotowuje jakieś dania. Ja nie mogę pomagać bo muszę iść do szkoły, ale dziś mam tylko cztery lekcje. Trzymam kciuki, żeby wszystkie dania się udały. Mamusia bardzo dobrze gotuje, ale tatuś czasami mówi, że mamusia zrobiła za tłustą zupę albo przypaliła ziemniaki”.

Sytuacja, którą opowiedział mi Oskarek nie jest rzadkością w codziennym życiu. Tak,  to bardzo miło podejmować gości, ale przygotowanie potraw nierzadko napawa nas lękiem.
Ileż to razy zdarzyło się tak, że zupa była właśnie za tłusta lub ciasto wydawało się zbyt suche, a goście byli już blisko domu. Co wtedy robić? Dziś przedstawię kilka porad dotyczących ratowania nieudanych potraw. Być może w przyszłości wykorzysta je mama Oskarka.

Zupy i sosy

  • Tłuszcz z powierzchni zupy można zebrać czystą ściereczką. Zupę można schłodzić zdjąć z jej powierzchni stwardniały tłuszcz.
  • Rzadki wywar, zupa lub sos zgęstnieją gdy się gotuje je bez przykrycia.
  • Aby uratować zwarzony sos należy zdjąć naczynie z ognia i zanurzyć je w zimnej wodzie. Inny sposób to dodanie do sosu łyżki zimnej wody lub śmietany.
  • Jeśli zwarzy się słodki sos należy dodać 2 łyżeczki mąki kukurydzianej na 0,6 l płynu i roztrzepać trzepaczką.

Warzywa

  • Seler będzie smaczniejszy, jeśli włoży się go do wody i doda plasterek surowego ziemniaka. Całość włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Posiekaną cebulę przed dodaniem do sałatki można przelać na sicie wrzącą wodą. Cebula straci wówczas ostry smak.
  • Na wpół zwiędłą sałatę można ożywić poprzez włożenie do naczynia z zimną wodą i dodanie soku z ½ cytryny na każdą główkę sałaty. Naczynie z sałatą należy pozostawić na ½ godziny w chłodnym miejscu.

Ciasto

  • Jeśli ciasto owocowe przesuszy się można je rozdrobnić, dodać masło lub margarynę i winiak. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia na budyń i gotować na parze. Podawać jako pudding.
  • Jeśli lukier się nie udał należy na niego nałożyć czekoladowe drażetki.
  • Aby nawilżyć wysuszone ciasto należy pokroić je na kawałki i zalać sokiem owocowym.

Różne

  • Pozlepiane rodzynki lub daktyle łatwo rozdzielić gdy wstawi się je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika.
  • Jeśli marmolada była za krótko smażona będzie bardzo rzadka. Wówczas należy dodać do niej żelatyny (1/4 ilości używanej do galaretki).
  • Biszkopt będzie miał oryginalny smak, gdy blachę posypie się wiórkami kokosowymi.
  • Aby odświeżyć czerstwe bułki można skropić je woda i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
  • Przecier pomidorowy po otwarciu warto posypać odrobiną soli i zalać niewielką ilością oliwy. Wówczas nie spleśnieje.

Źródło: B. Phillips, "ABC gospodarstwa domowego".

Redakcja poleca

REKLAMA