Pudliszki - Koncentrat z pomidorami i bazylią

Koncentrat z pomidorami i bazylią fot. serwis prasowy
Smak lata na talerzu!
/ 02.09.2010 11:26
Koncentrat z pomidorami i bazylią fot. serwis prasowy
Istnieją potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale kojarzą się ze słonecznymi, letnimi chwilami. Z pewnością należy do nich zupa pomidorowa. Jeśli przygotujemy ją na bazie nowego koncentratu pomidorowego Pudliszki z nutką bazylii, przez całą jesień i zimę będzie pachnieć dojrzałymi w słońcu pomidorami i letnimi ziołami.

SMAK LATA NA TALERZU
Latem pomidory są najlepsze. Dojrzałe i soczyste, z dodatkiem aromatycznych ziół stanowią podstawę wielu pysznych potraw. Letnie smaki można zatrzymać w kuchni przez cały rok dzięki nowemu koncentratowi pomidorowemu Pudliszki z dodatkiem bazylii. Powstaje on z dojrzewających w słońcu pomidorów, których smak jest kluczem do udanej zupy pomidorowej. Dodatek świeżej bazylii nadaje potrawie wyjątkowy, świeży aromat. Koncentrat z bazylią uzupełnia gamę dotychczas dostępnych produktów Pudliszek z ziołami, czosnkiem i cebulą, dzięki którym można wyczarować pyszne nowe wersje tradycyjnej zupy pomidorowej.

BAZYLIA, POMIDORY – BOGACTWO ZDROWIA 
Koncentrat pomidorowy z bazylią to nie tylko smak, ale też bogactwo dobroczynnych składników. Pomidory są bogate w magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i witaminy K, C oraz witaminy z grupy B. Zawierają też likopen, czyli znany przeciwutleniacz. Jego stężenie wzrasta w przetworzonych produktach pomidorowych, takich jak koncentrat. Bazylia to zaś przyprawa o miłym, korzennym, słodkawym smaku i zapachu. Udowodniono, że pozytywnie oddziałuje ona na nasz układ trawienny: ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo, przeciwzapalanie i przeciwbakteryjnie. Ma też właściwości przeciwdepresyjne. Jej spożycie przyczynia się do poprawy nastroju i dodaje energii. Bazylia najlepiej komponuje się z daniami z pomidorów, 
a wśród nich z lekką zupą pomidorową.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie firmy HJ Heinz Polska, aż 95% Polaków wykorzystuje w kuchni koncentrat pomidorowy jako bazę do potraw. Co więcej, 53% używa koncentratu przynajmniej raz w tygodniu. Jest on przede wszystkim podstawowym składnikiem zupy pomidorowej (80%).
Tagi: Pudliszki

Redakcja poleca

REKLAMA