Wracasz z wakacji. Tęsknisz nie tylko do miejsca, z którego właśnie wróciłaś, ale i do potraw, którymi objadałaś się przez ostatnie dni? Nic prostszego - przygotuj je sama w domu! |
Czechy
Knedliki
Kuchnia naszych południowych sąsiadów kojarzy się z ziemniakami, wieprzowiną
i knedlami przyrządzanymi na wiele sposobów. Najpopularniejsze smakują i
wyglądają jak drożdżowe kluski robione na parze. Pokrojone w plastry podaje
się najczęściej z pieczenią wieprzową czy gulaszem i kiszoną kapustą. My
polecamy houskové knedlíky z kawałkami chrupiącej, zrumienionej bułki.
Przygotowanie
- 2 czerstwe bułki pokroić w kostkę, zrumienić na maśle
- 30 dag krupczatki, 1/4 l mleka, jajko, 1 dag drożdży i sól wymieszać,
połączyć z grzankami
- uformować wałek, gotować 25 min we wrzątku, wyjąć, pokroić w plastry.
Chorwacja
Kiełbaski cevapcici
W kuchni chorwackiej mieszają się wpływy kuchni włoskiej, greckiej,
węgierskiej i tureckiej. Dominują w niej mięsa, potrawy z ryb i owoców morza,
pożywne, gęste zupy i zapiekanki warzywne. Bardzo popularnym daniem jest
cevapcici, czyli siekane, dobrze przyprawione mięso pieczone na ruszcie
w formie małych kiełbasek. Tradycyjnie popija się je kwaśnym mlekiem, co
nadaje potrawie orientalny charakter. Kiełbaski powinny mieć łagodny smak
i ciemny kolor. By były soczyste, piecze się je krótko.
Przygotowanie
- 80 dag wołowiny bez kości opłukać, osuszyć, przepuścić dwukrotnie
przez maszynkę razem z obraną małą cebulą
- mięso posolić, skropić wodą, wyrobić na jednolitą masę
- formować niewielkie kiełbaski, włożyć na kilka godzin do lodówki
- kiełbaski ułożyć na ruszcie, piec 15 minut, co jakiś czas obracając.
Tunezja
Kuskus
Potrawy przyprawia się harissą - pikantną pastą z chili. Popularne jest
kuskus - pszenna kasza gotowana na parze. Podaje się ją zwykle w dużej,
glinianej misie, polewa gulaszem z baraniny lub warzywami.
Przygotowanie
- 30 dag błyskawicznej kaszy kuskus zalać osolonym wrzątkiem, odstawić
na 5 min
- wymieszać z 50 dag uduszonej baraniny, 20 dag gotowanej ciecierzycy, kukurydzą
z puszki, papryką i pomidorem, przyprawić.
Grecja
Musaka
W Grecji spróbuj jarzyn. Smaży się je na oliwie lub podaje na zimno
skropione oliwą lub sokiem z cytryny. Do potraw często dodaje się ser feta
lub kasseri (żółty). W restauracji zamów musakę - zapiekankę z bakłażanów
i mięsa. Świetna na ciepło i zimno.
Przygotowanie
- Obsmażone plastry 4 bakłażanów układać w żaroodpornym naczyniu przekładając
30 dag gotowanego, mielonego mięsa wymieszanego z 2 posiekanymi cebulami
i 3 ząbkami czosnku oraz 40 dag obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów,
posypać tymiankiem, żółtym serem lub zalać beszamelem, piec ok. 1 godz.
w 180°C.
Węgry
Duszone mięso
Mimo że potrawy węgierskie bywają ciężkostrawne, warto spróbować tej,
która nazywa się pörkölt. To danie z pokrojonej w kawałki wołowiny, wieprzowiny
czy jagnięciny. Powinno być w bardzo gęstym sosie o intensywnym, paprykowym
smaku.
Przygotowanie
- 3 pokrojone cebule i 2 ząbki czosnku podsmażyć
- dodać 80 dag pokrojonej wołowiny, posypać papryką, solą, pieprzem i majerankiem,
podlać 100 ml białego wina i wodą, dusić ok. 30 min
- dodać pokrojone 3 papryki, 2 pomidory i 100 ml wina, dusić ok. 20 min.
Radzi Agnieszka Kręglicka
- Jeśli spędzasz wakacje na południu Europy, koniecznie odwiedź miejscowy
targ. Kupisz tam najświeższe i najsmaczniejsze owoce oraz inne miejscowe
specjały.
- Zamawiając gulasz w węgierskiej restauracji, nie spodziewaj się mięsa
duszonego w gęstym sosie. Na Węgrzech gulyás to treściwa zupa z mięsem i
ziemniakami, dobrze doprawiona papryką.
- W Grecji spróbuj jogurtu. Jest bielusieńki, gęsty, zwarty i odrobinę cierpki.
Zmieszany z wodą sodową idealnie orzeźwia. Polany miodem i posypany orzechami
jest doskonały na deser. Po dodaniu świeżego ogórka i czosnku otrzymuje
się z niego tzatziki - przekąskę zaostrzającą apetyt.
Renata Rowicka
FOT. E. Gmiter, B. Połatyńska