Niech w twoim koszyku pojawi się też kilka półproduktów, z których błyskawicznie przygotujesz specjały równie smaczne jak tradycyjne. W ten sposób ominie cię pośpiech i stres. Nie stracisz też całej siły na wielogodzinne gotowanie. Po prostu będziesz mogła napawać się świętami tak jak reszta rodziny.
Plan pracy
- 2 tygodnie przed Wigilią: możesz przygotować pierożki i uszka. Zamroź je od razu lub po ugotowaniu.
- 10 dni: kup matiasy, opłucz je, wymieszaj z przyprawami, trzymaj w lodówce.
- 7 dni: nastaw buraki na kwas, z którego przygotujesz wigilijny barszczyk.
- 5–7 dni: upiecz piernik i pierniczki. Piernik trzymaj zawinięty w folię spożywczą, a ciasteczka w puszce.
- 5 dni: możesz upiec kruche ciasteczka. Przechowuj je w zamykanym pudełku. Ozdobią też drzewko choinkowe.
- 3 dni: zacznij gotować bigos. W kolejnych dniach gotuj go po pół godziny – z dnia na dzień będzie smaczniejszy.
- 2 dni: upiecz świąteczne mięsa. Po ostygnięciu włóż je do lodówki.
Zrób to sama
50 dag mąki wymieszaj z łyżeczką sody, dodaj 20 dag miodu i 15 dag cukru pudru, 10 dag masła, jajko i łyżkę przyprawy do piernika. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość 5 mm. Pokrój na kwadraty, ułóż na blasze, piecz 10 min w 200°C. Ozdób czekoladą, trzymaj w metalowym pudełku.
Lista ciekawych zakupów
By nie zmęczyć się zbytnio świątecznym gotowaniem, warto sięgnąć po półprodukty i wspomóc się sprzętem AGD. Wyręczą cię częściowo w pracy i poczujesz się, jakbyś miała dodatkową parę rąk do pomocy.
1. Gotowa masa makowa z bakaliami, ok. 7 zł
2. Opakowanie zawiera mieszankę ciasta i foremkę, ok. 5 zł
3. Mięsa do pieczenia przygotowały za ciebie firmy Krakus i Morliny, cena 1 kg: 24–33 zł
4. Z mrożonego ciasta francuskiego błyskawicznie przygotujesz paszteciki czy pierogi, 450 g – ok. 4,50 zł
5. Miniblender pomoże przygotować masę do ciasta czy rozdrobnić farsz. Cena ok. 129 zł
6. Mikser z funkcją kruszenia lodu, Cena ok. 400 zł
Małgorzata Świgoń