Przyrządź zawczasu

Nie zostawiaj świątecznego gotowania na ostatnią chwilę. Pracochłonne przysmaki przygotuj wcześniej. Zyskasz więcej czasu, by cieszyć się Gwiazdką!
/ 08.12.2006 11:31
Zakupy, dwanaście potraw na wigilijny stół, kilka ciast i inne przysmaki na święta. Nie ma możliwości, by własnoręcznie zrealizować to w 1–2 dni. Dlatego inaczej niż co roku, zamiast zostawiać wszystko na ostatnią chwilę, przygotuj sobie plan pracy i postępuj ściśle według niego. Dzięki temu świąteczne zakupy zaczniesz robić już na początku grudnia i będziesz mogła sukcesywnie przyrządzać potrawy.
Niech w twoim koszyku pojawi się też kilka półproduktów, z których błyskawicznie przygotujesz specjały równie smaczne jak tradycyjne. W ten sposób ominie cię pośpiech i stres. Nie stracisz też całej siły na wielogodzinne gotowanie. Po prostu będziesz mogła napawać się świętami tak jak reszta rodziny.

Plan pracy
- 2 tygodnie przed Wigilią: możesz przygotować pierożki i uszka. Zamroź je od razu lub po ugotowaniu.

- 10 dni: kup matiasy, opłucz je, wymieszaj z przyprawami, trzymaj w lodówce.

- 7 dni: nastaw buraki na kwas, z którego przygotujesz wigilijny barszczyk.

- 5–7 dni: upiecz piernik i pierniczki. Piernik trzymaj zawinięty w folię spożywczą, a ciasteczka w puszce.

- 5 dni: możesz upiec kruche ciasteczka. Przechowuj je w zamykanym pudełku. Ozdobią też drzewko choinkowe.

- 3 dni: zacznij gotować bigos. W kolejnych dniach gotuj go po pół godziny – z dnia na dzień będzie smaczniejszy.

- 2 dni: upiecz świąteczne mięsa. Po ostygnięciu włóż je do lodówki.

Zrób to sama
50 dag mąki wymieszaj z łyżeczką sody, dodaj 20 dag miodu i 15 dag cukru pudru, 10 dag masła, jajko i łyżkę przyprawy do piernika. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość 5 mm. Pokrój na kwadraty, ułóż na blasze, piecz 10 min w 200°C. Ozdób czekoladą, trzymaj w metalowym pudełku.

Lista ciekawych zakupów
By nie zmęczyć się zbytnio świątecznym gotowaniem, warto sięgnąć po półprodukty i wspomóc się sprzętem AGD. Wyręczą cię częściowo w pracy i poczujesz się, jakbyś miała dodatkową parę rąk do pomocy.

1. Gotowa masa makowa z bakaliami, ok. 7 zł
2. Opakowanie zawiera mieszankę ciasta i foremkę, ok. 5 zł
3. Mięsa do pieczenia przygotowały za ciebie firmy Krakus i Morliny, cena 1 kg: 24–33 zł
4. Z mrożonego ciasta francuskiego błyskawicznie przygotujesz paszteciki czy pierogi, 450 g – ok. 4,50 zł
5. Miniblender pomoże przygotować masę do ciasta czy rozdrobnić farsz. Cena ok. 129 zł
6. Mikser z funkcją kruszenia lodu, Cena ok. 400 zł

Małgorzata Świgoń
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)