Z grządki do słoika
O korzyściach płynących z posiadania własnych przetworów nie trzeba przekonywać. Choć na sklepowych półkach marynowanych warzyw nie brakuje, tylko gdy zrobimy je sami, będziemy mieć pewność, że będą zdrowe i dokładnie takie, jak lubimy. Sezon na warzywa jest w pełni, więc wystarczy wybrać się po nie na targ. Kupujmy je u lokalnych, wypróbowanych sprzedawców. Do marynowania najlepiej sprawdzi się papryka, ogórki i pomidory. Do słoików mogą też trafić kalafiory, patisony, buraczki, a nawet dynia. Warzywa muszą być dobrej jakości, dojrzałe, ale wciąż świeże i nienadpsute.Przepis ma znaczenie
Jak przygotować marynatę? Marynaty przygotowywane są najczęściej na bazie octu. Jego stężenie możemy regulować w zależności od upodobań. Należy jednak uważać, by nie dodać go zbyt dużo, bo marynaty wyjdą zbyt kwaśne, a smak warzyw będzie stłumiony. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z przetworami, najbezpieczniej wykorzystywać sprawdzone receptury babć czy mam. By ich przygotowywanie nie stało się rutyną, warto pokusić się o kulinarne eksperymenty i poszukać nowych, apetycznych połączeń. Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak radzi:Ciekawą alternatywną dla klasycznie przygotowywanych ogórków są ogórki w zalewie musztardowej. Można zrobić je w dwóch wersjach: łagodnej – z użyciem musztardy delikatesowej, np. Tarsmak, i w wersji ostrej – z dodatkiem papryczki chili. Warto też przeznaczyć parę słoików na przygotowanie gotowych dań, takich jak leczo czy sałatki warzywne.