Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania.
Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche.
Czy wiesz, że... słodkie pianki można piec w ognisku?
Wieczorne ognisko urozmaicą pianki Chamallows Barbecue Haribo – gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. Pianki opiekane w ognisku (lub nad grillem) od lat są popularne w Stanach Zjednoczonych. To prosta i smakowita propozycja na udane zakończenie uczty. Wystarczy nadziać pianki na patyk i opiekać je kilka minut nad ogniem, aż przybiorą złocistą barwę.