Rodzaje deserów
- Kremy - przygotowuje się z całych jajek lub żółtek utartych z cukrem i dodatkiem np. wanilii, kakao, czekolady, przetartych owoców. Utrwala się je żelatyną. Są dosyć kaloryczne, powinny ich unikać osoby z nadwagą.
- Musy - robi się je z soków lub przecierów owocowych, dodaje do nich cukier i żelatynę, niekiedy pianę z białek. Mogą je jeść osoby na diecie lekkostrawnej.
- Mleczka - przygotowywane z mleka, cukru i jajek. Są gotowane w kąpieli wodnej, wtedy nabierają galaretowatej konsystencji. Lekkostrawne, wskazane dla małych dzieci.
- Suflety - sporządza się z białek ubitych z cukrem lub żółtek utartych z cukrem. Można do nich dodać np. przecier owocowy, ser, karmel oraz mąkę ziemniaczaną. Piecze się je i podaje na gorąco. Lekkostrawne.
- Lody - potrzebne: mleko, śmietanka i jajka. Z dodatków: cukier, owoce, kakao. Odżywcze, dobre dla dzieci, które nie lubią mleka.
Pamiętaj o dodatkach
- Czekolada - deserowa, mleczna, biała (bez nadzienia) - rozpuszczoną można stosować jako polewę lub na jej bazie przygotowywać kremy; startą lub w proszku posypuje się desery.
- Bakalie - orzechy, owoce suszone i kandyzowane - dodaje się do kremów, używa do dekorowania deserów. Orzechy będą chrupkie, jeżeli uprażysz je na suchej patelni.
- Bita śmietana - najlepiej przygotuj ją sama, ubijając dobrze schłodzoną kremówkę 36 proc. tłuszczu z cukrem pudrem. Dobra do galaretek, owoców w galarecie, lodów, kisieli.